buna ziua,
vreau sa va intreb si eu daca o asociatie infiinteaza o filiala in baza unei hotarari a consiliului director al asociatie, dupa ce filiala se inscrie in registru si la finante cei din asociatie mai au vre-un cuvant de spus in cadrul filialei?
Legislatia este foarte succinta ref.regimul filialelor, asa ca toate aspectele ar trebui lamurite de Statutul asociatiei-mama si de actul de infiintare a asociatiei. Normal ar fi ca asociatia-mama sa pastreze un anumit drept de interventie de ex. sa confirme sau sa poata demite conducerea unei filiale daca considera ca actioneaza ilegal sau nestatutar, fara a putea insa numi si demite ea pur si simplu conducerea, pentru ca avand personalitate juridica, filiala, desi nu e independenta, trebuie sa aiba un anumit grad de autonomie si deci membrii ei sa aiba un rol decizional important...
In opinia mea, asociatia mama are doar capacitatea de a interveni in actele de dispozitie a filialei in sensul ca acestea trebuie facute doar pe baza hotararii CD al asociatiei mama. Actele de dispozitie ar fi cele prin care se diminueaza patrimoniul organizatiei (ex. contract de vanzare cumparare).
Interventia/opozitia fata de o activitate ilicita cred ca o are orice persoana (inclusiv aici si asociatia mama) si este una din cazele de solicitare a dizolvarii asociatiei