avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru agregator segmente continut ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru agregator segmente continut video?

Salut, pentru urmatoarele cazuri de mai jos (agregatoare continut cu scop informativ) cum ati interpreta legislatia in curs?

1. O emisiune video scurta de 2-3 minute care contine stiri si informatii din lumea filmului sau a muzicii si care prezinta opere video scurtate (limitate) preluate de pe youtube, mentionand sursa se poate caracteriza ca o emisiune cu format informativ si astfel nefiind necesar acordul proprietarului de continut?

exemplu emisiune aici: [ link extern ]

2. Pe un site in urma unei inregistrari (gratuite), utilizatorul are acces la vizionarea diferitelor opere transmise in direct (operele au importanta si audiente scazute, nu renteaza a se difuza la TV).
In ce masura se poate prelua si afisa (in scop informativ) un fragment de 10-15 secunde din fiecare opera in sine? Se poate produce un banner publicitar de informare sau se poate produce o emisiune ca ceea mentionata mai sus la punctul 1. Scopul banerului/emisiunii este de a informa utilizatorii internetului care nu sunt constienti de acest continut video, ca exista si unde se poate urmarii.

Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:22, 26 Februarie 2014
Da situatia este oarecum confuza in practica judiciara.
O certitudine ar fi ca o astfel de situatie ar putea fi posibila doar cu respectarea procedurilor CREDIDAM. Se mai arată că punerea în practică a dreptului nu se poate materializa decât în baza art. 1232 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996, cu modificările și completările ulterioare
Mai mult, din descrierea dvs. consider ca,va referiti la un business de tipul noțiunii de "streaming on demand", că aceasta nu reprezintă o tehnologie distinctă, fiind vorba de o procedură de accesare a unor fișiere, și se suprapune cu procedura de accesare a informațiilor/materialelor stocate în fișiere electronice. Ca tehnologie, streamingul este o tehnologie de transfer liniar a informației specifică exclusiv transmisiilor în direct..Avand in vedere faptl ca, presupun, sunteti un bun cunoscator in domeniu, ar trebui sa luati un acord al titularilor acelor ,,proprietati,, pentru ca mai apoi sa nu aveti probleme cu legea.
Un contract de tip agreement facut cum trebuie ar rezolva aceasta problema.
O seara placuta!
Din situatia expusa, nu identific niciun caz enumerat expres si limitativ de Legea 8/1996, care ar putea reprezenta o limitare a exercitarii dreptului de autor, astfel incat, realizarea acelui colaj video, ar necesitadupa parerea mea acordul expres al titularilor de drepturi.

referitor la CREDIDAM, acesta este un organism de gestiune colectiva care se ocupa cu colectarea remuneratiilor pentru comunicarea publica a operelor, care face obiectul gestiunii colective obligatorii in ceea ce priveste numai drepturile artistilor interpreti.
nu trebuie sa facem confuzie intre metodologiile acestor organisme (gen CREDIDAM) care privesc in mod exclusiv comunicarea publica, si dreptul de a realiza colajul, adica dreptul de a "taia" fragmentul video pentru a fi introdus in colaj, care tine exclusiv de titularii care detin drepturile conexe privind emisiunea video respectiva fixata pe suport, si care nu face obiectul gestiunii colective obligatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementãri pentru realizarea unui site de muzicã Florynel_Bfi Florynel_Bfi Buna ziua stimata echipa! Am o intrebare la dvs ...asi vrea sa imi fac un site de muzica ,asi vrea sa stiu daca incalc vro lege daca fac sit de muzica?Pot pati ... (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)