avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare limita varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare limita varsta

Tatal meu este nascut la 01.11.1952. Are o vechime in munca de 40 de ani. Se poate pensiona la varsta de 62 de ani la limita de varsta? (nu anticipat), cum si in ce conditii?
Cei 5 ani lucrati peste vechimea pentru limita de varsta de 35 de ani scad varsta de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:35, 19 Februarie 2014
1. Pentru un barbat nascut in noiembrie 1952 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in noiembrie 2017;
- pensie anticipata partiala, ia 60 de ani, in noiembrie 2012, adica oricand de azi inainte.

3. Cei 5 ani lucrati peste stagiul complet de cotizare nu ii reduce varsta standard de pensionare prevazuta de lege dar ii va aduce un plus la punctul de pensie.

4. - Daca in momentul de fata nu are un loc de munca poate solicita pensie anticipata partiala.
- La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare Apostoaemihai Apostoaemihai Sant nascut la 01.11.1955,am un stagiul de cotizare de 38 ani 9 luni si 16 zile din care 10 ani la gr.I de munca si 4 ani la gr II,restul in conditii normale ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare grupa 2 silvia99 silvia99 pentru un barbat nascut in 12.03.1954, cu 16 ani de grupa a 2-a si 36 ani vechime in munca, care este varsta de pensionare? multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)