avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea nr 1/2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea nr 1/2000

am o nelamurire si va rog sa ma ajutati in cazul acesta:potrivit legii nr 1/2000,mama mea a formulat o cerere de retrocedare a unui teren in suprafata de 4 ha,cerere care de altfel a fost aprobata si in functie de terenul disponibil urmeaza sa fie pusa in posesie si sa i se elibereze titlul de proprietate.Va intreb ce drept au ceilalti trei frati ai mamei,daca ei nu au depus nicio cerere in acest sens(terenul ce urmeaza a fi retrocedat este al strabunicului lor),partajul parintilor este facut iar ei nu sunt trecuti in nici o cere sau in dosarul care a fost vaidat de comisia fondului funciar.....mai mentionez de altfel ca primaria deja i-a eliberat o cere prin care reise ca mama urmeaza ca in cel mai scurt timp sa fie pusa in posesie.
Cel mai recent răspuns: nica_stefan2006 , utilizator 20:46, 23 Aprilie 2009
Daca lucrurile stau asa cum spuneti dvs. ceilalti succesori -fratii mamei- nu au nici un drept la reconstituirea dreptului de proprietate.
:D titlul de proprietate se emite pe numele tuturor mostenitorilor autorului lor
Nu cred ca informatia este corecta intrucat Legea nr.1/2000 in art22 dispune ca:
Art. 22
Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, în cazul persoanelor fizice prevăzute la art. 8, art. 10 şi art. 14-16 din prezenta lege, se fac de către comisiile locale şi comisiile judeţene, în conformitate şi în condiţiile prevăzute la art. 12 şi la art. 51-59 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, în regulamentul de aplicare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, în cazul persoanelor fizice îndreptăţite conform prezentei legi, se fac de către comisiile locale şi comisiile judeţene, în conformitate şi în condiţiile prevăzute la art. 12 şi la art. 51-59 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările ulterioare, în regulamentul de aplicare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(la data 29-iun-2001 Art. 22 din capitolul II modificat de Art. I, punctul 27. din Ordonanta urgenta 102/2001 )
Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, în cazul persoanelor fizice, se fac de către comisiile locale şi comisiile judeţene sau de prefect, în conformitate cu prevederile art. 12 şi art. 51 - 59 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 169/1997, cu prevederile Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi Sancţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1172/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(la data 25-iul-2005 Art. 22 din capitolul II modificat de Art. I, punctul 20. din titlul VI din Legea 247/2005 )

DREPT URMARE Legea 1 ne trimite la Legea nr.18 care in art.11 dispune ca:
art.11
3)Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situaţiei terenurilor deţinute de cooperativa agricolă de producţie la 1 ianuarie 1990, înscrisă în sistemul de evidenţă a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectată cu înstrăinările legal efectuate de către cooperativă până la data intrării în vigoare a legii.

In consecinta conditia existentei cererii este obligatorie neexistenta cererii punand comisia in imposibilitate de a reconstitui dreptul de proprietate.
Practica ICCJ -de cum si CSJ -din trecut - a decis ca nu poate fi reconstituit un drept de proprietate unor persoane care nu si-au manifestat vointa in acest sens cu atat mai mult cu cat termenul prevazut de Legea 18 este un termen de decadere.
In acest sens e bine a fi studiata practica ICCJ pe care nu o mai indic caci poate fi gasita f. usor.


=D> Sper ca ne puteti indica si temeiul prin care s-ar desfiintat in perioada 1962-1989 proprietatea cooperatista asupra terenului agricol sau s-ar fi desfiintat in vreun mod dreptul de mostenire a succesibililor fostilor membri cooperatori si prin care ar fi trecut de drept proprietatile agricole a acestora in favoarea statului .
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
ContSters7627, utilizator
intrebarea era daca succesorii au sau nu dreptul la reconstituire potrivit legii speciale nr.1/2000.
Chestiunea valabilitatii titlului statului este o alta problema a carui rezolvare sunt convins ca o cunoashteti.

Alte discuții în legătură

Legea nr.247/2005 Ion Albu Ion Albu Socrul meu a cumparat in 1938 un teren agricol de 5 ha in com. Sarulesti- Calarasi. Socrul meu NU a locuit niciodata in aceasta comuna. Dupa venirea regimului ... (vezi toată discuția)
Nulitate titlu de prprietate Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. 4 din 6 descendenti au obtinut Titlu de proprietate in 1999 Pt un teren in baza Lg 18/1991. Acum in 2012 ceilalti 2 descendenti pot cere anularea ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta titlu proprietate emil6702 emil6702 Buna seara! Sunt amenintat ca voi fi chemat in judecata de un alt mostenitor pt declararea nulitatii absolute a titlului de proprietate deoarece mama mea nu ... (vezi toată discuția)