avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... cine poate sesiza incalcarea drepturilor de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

cine poate sesiza incalcarea drepturilor de autor

In colectivul in care lucrez exista o persoana care copiaza in mod frecvent documente de specialitate de pe internet si le publica pe diverse site-uri, fara a mentiona vreo bibliografie, sub semnatura proprie. Problema noastra a aparut in momentul in care, folosind aceleasi surse, persoana respectiva ne-a reclamat, afirmand ca i-am utilizat fragmente din documentele publicate. Exista o modalitate legala de a reclama sau sesiza incalcarea drepturilor de autor si de catre alte persoane inafara autorului? Daca da, cui trebuie adresata aceasta reclamatie si unde ?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:16, 3 Mai 2009
Porivit legii nr.8/1996 modificata privind dreptul de autor si drepturile conexe:
"Art. 139. - (1) Titularii drepturilor recunoscute şi protejate prin prezenta lege pot solicita instanţelor de judecată sau altor organisme competente, după caz, recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încălcării acestora şi pot pretinde acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat. Aceleaşi solicitări pot fi formulate în numele şi pentru titularii de drepturi de către organismele de gestiune, de către asociaţiile de combatere a pirateriei sau de către persoanele autorizate să utilizeze drepturi protejate prin prezenta lege, conform mandatului acordat în acest sens. Când o acţiune a fost pornită de titular, persoanele autorizate să utilizeze drepturi protejate prin prezenta lege pot să intervină în proces, solicitând repararea prejudiciului ce le-a fost cauzat....."
Vedeti si mai departe in aceeasi lege prevederile cu privire la contraventii si infractiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementãri pentru realizarea unui site de muzicã Florynel_Bfi Florynel_Bfi Buna ziua stimata echipa! Am o intrebare la dvs ...asi vrea sa imi fac un site de muzica ,asi vrea sa stiu daca incalc vro lege daca fac sit de muzica?Pot pati ... (vezi toată discuția)
Utilizare programe fara licenta Brokeru22 Brokeru22 lucrez la o institutie publica, si din numarul total de calculatoare jumatate nu au licenta pt windows-ul folosit. nici un calculator nu are licenta pt ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor - online / plagiat enisirin enisirin Ce metode se gasesc pentru a sanctiona folosirea si preluarea fara precizarea unui surse pentru creatiile proprii?Imi puteti indica va rog o lege sau vreun ... (vezi toată discuția)