avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare activitate pe perioada CM ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare activitate pe perioada CM ingrijire copil

Buna ziua! Sunt insarcinata cu al doilea copil si m-am "lovit" de urmatoarea situatie: primul copil e la gradinita, uneori raceste si trebuie sa-l tin acasa. Totusi, daca duc la firma concediu medical de ingrijire copil bolnav, contabila imi face act de suspendare/revenire la activitate pe perioada CM, deoarece i se pare ca art. 51, lit. b din Codul Muncii e interpretabil, adica "initiativa angajatului" poate fi fortata un pic.
Am mai intrebat si alti contabili cum procedeaza si se pare ca fiecare aplica articolul asta cum crede, unii fac act de suspendare, altii nu. Contabila si-a justificat optiunea prin patania unei colege care in urma unui control de la Inspectoratul Teritorial de Munca a fost sfatuita astfel, sa faca act de suspendare/revenire la activitate in cazul CM ingrijire copil bolnav, mai ales daca e pe codul 09. Indiferent de perioada, 1 zi sau o saptamana. In concluzie, insarcinata fiind, ma vad nevoita sa-mi iau concediu medical pe mine, dar nu mi se pare corect sa am dreptul la 45 zile pentru ingrijirea copilului si sa nu le pot lua. Procedeaza corect contabila mea? Exista vreun precedent in sensul asta, proces castigat, lege de partea mea, care sa nu lase loc la interpretari? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: j_add , utilizator 14:55, 27 Februarie 2014
In conformitate cu ART. 3 din HG 500/20011 perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, se inregistreaza in REVISAL cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
.............
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale
Sa inteleg deci ca actul de suspendare/revenire e inutil in cazul concediului medical (de ingrijire copil bolnav)? Abuziv oricum e, ca nu am de gand sa fac cerere de suspendare si fara cerere cum poti demonstra ca angajatul a avut initiativa suspendarii? Multumesc frumos de raspuns!
Este corect cum procedeaza contabila dvs.

Orice modificare a c.i.m. suporta fie incheierea unui act aditional la c.i.m, fie emiterea unei decizii din partea angajatorului.

Sspendarea c.i.m. se constata prin decizie emisa de catre angajatorul dvs., chiar daca in unele situatii nu este si necesara.
Dar este vorba de un concediu medical, iar codul muncii spune ca suspendarea in acest caz se face la initiativa angajatului.
Chiar daca este vorba despre un concediu medical. Oricum pe perioada c.m. nu aveti cum sa prestati activitate, conform art.49 alin.2 C.mun.

Alte discuții în legătură

Suspendare cim laura gaga laura gaga Im momentul de fata sunt in CCC (copilul are 1 an si 8 luni), dar doresc sa reincep activitatea in 2 saptamani. In cadrul societatii au loc restructurari... As ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare cim sarcina si lauzie nicolmiclea nicolmiclea Buna ziua, sant incepatoare si nu stiu cum trebuie sa incetez contractul de munca al unei angajate care ramane in prenatal.Ce art. folosesc in decizia de ... (vezi toată discuția)
In perioada de preaviz. OctavianMaraitu OctavianMaraitu Buna seara, In perioada de preaviz data de angajator, pot cere concediu pentru cresterea copilului? Sotia nu lucreaza, eu indeplinesc conditiile. As mai dori ... (vezi toată discuția)