Art. 9 prevede modalitatea de stabilire a venitului, iar cheltuielile si chiriile sunt prezentate ca exemple. Dupa rationamentul dumneavoastra, chiar si o chirie sau sumele de platit pentru utilitati tot o optiune sunt nu? Nu ma obliga nimeni sa am apa sau gaz in casa, cum nu ma obliga nimeni sa am o casa.
Acel credit de care fac vorbire este in legatura cu cauza dedusa judecatii (partaj judiciar), fiind un credit ipotecar cu ipoteca de rang I asupra imobilului proprietate comuna a fostilor soti, deci asupra obiectului principal al procesului. Sunt multe de spus in legatura cu aceasta, dar nu despre asta este vorba aici.
Dumneavoastra spuneti ca ordonanta nu face vorbire despre cheltuieli. Dar totusi art. 9 spune cum se stabileste venitul. Si nu cred ca vorbeste despre venit in sensul legislatiei fiscale, ci in sensul sumelor de bani ce-i raman unei persoane lunar dupa ce isi achita toate obligatiile de plata. De altfel, chiar in art. 14, care stabileste conditiile cererii de ajutor public judiciar, se spune: "Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde <....>
precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata". In ce scop trebuie atasate acestea cererii daca nu pentru a se deduce din venit?
Mai mult decat atat, chiar si in doctrina se spune: "sub aspectul probatoriului necesar a fi administrat in dovedirea situatiei materiale a solicitantului si a familiei sale, in practica s-a evidentiat faptul ca dovezile vor viza toate cheltuielile cu caracter periodic, precum si cheltuielile lunare pe care le suporta, regulat, acestia. <....> De asemenea, in sustinerea cererii de acordare a ajutorului public judiciar, vor fi atasate la dosar si chitante/alte inscrisuri doveditoare ale achitarii cheltuielilor de intretinere lunare, fie ca sunt plati pentru serviciile prestate de diversi furnizori, fie ca sunt obligatii legale sau contractuale de intretinere" (Gabriel Boroi, Noul Cod de procedura civila. Comentariu pe articole. Comentariu la art. 90 pag 257-258).
Deci, in ce scop le atasezi cererii daca nu pentru ca instanta sa aiba o prezentare completa asupra situatiei financiare si pentru a vedea cu ce venituri ramane o persoana lunar?
Tot in sustinerea ideii mele sunt si multe discutii chiar de pe acest forum, cu raspunsuri date de colegi de-ai dumneavoastra care spun ca se deduc. Aveti aici un exemplu
www.avocatnet.ro/content/for...
P.S. Limitele sunt de 300 lei pentru scutire si 600 de lei pentru reducere cu 50%, nu de 500 si 800.......