avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare din functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare din functie

Buna seara,
Sunt angajata (cu contract perioada nedeterminata) la o companie careia reglementatorul a impus procedura de redresare financiara prin numirea unei alte companii care sa "preia conducerea". Odata cu impunerea procedurii de redresare financiara am fost suspendata din functie (mentionez ca nu sunt director general si nici membru al comisiei de administratie). Compania a depus contestatie impotriva deciziei de redresare financiara (si implicit suspendarea din functii ale managementului) pentru care se asteapta verdictul final.
Intrebarile mele sunt:
1. ce inseamna mai exact suspendare din functie si unde este aceasta reglementata (lege, etc.)
2. renuntarea la contractul de munca prin demisie presupune ceva suplimentar unei demisii normale (depunerea unei demisii in conditii normale de functionare a activitatii)?
3. ce mi se poate imputa in urma demisiei? se poate intoarce compania impotriva mea in cazul in care contestatia este respinsa si compania intra in lichidare/faliment?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:43, 23 Februarie 2014
1. ce inseamna mai exact suspendare din functie si unde este aceasta reglementata (lege, etc.)

Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.

Art. 49 C.mun.
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

2. renuntarea la contractul de munca prin demisie presupune ceva suplimentar unei demisii normale (depunerea unei demisii in conditii normale de functionare a activitatii)?

- Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

- Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

- Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. ce mi se poate imputa in urma demisiei? se poate intoarce compania impotriva mea in cazul in care contestatia este respinsa si compania intra in lichidare/faliment?


Depinde de mai multi factori imptarea sau neimputarea uei raspunderi juridice.

Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsuri.
La pct. 1, nu este vorba despre o suspendare a contractului de munca ci suspendare din functie, in sensul continuarii activitatii fara insa a avea drept de semnatura, suspendare care dureaza pe perioada procesului de redresare financiara, cand atributiile functiilor managerilor sunt preluate de compania numita la "conducere" pe aceasta perioada. Cel putin asa am inteles eu, dar vroiam sa stiu daca acest caz este stipulat in vreun act normativ (lege).

Multumesc.
Nu exista asa ceva prevazut in legislatia muncii.

In acest sens, cred ca mai degraba este borba despre o delegare de competenta - situatie in care competenta de a semna sau de a indeplini anumite atributii este delegata acelei societati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
Rezolvare penala conflict munca lilimagureanu lilimagureanu Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)