Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna voie cu 3 salarii compensatorii sau daca nu, de a doua zi oferta expira si incep sanctiunile salariale, urmate de desfacerea contractului de munca. Motivul directorului a fost ca nu-i place fata mea si ca oricum se va intruni comisia disciplinara si voi fi sanctionat . Motivele sanctionale nu mi-au fost aduse la cunostinta. Ce sanse am in instanta, avand in vedere ca in scris nu au vrut sa-mi dea deocamdata vre-un avertisment sau preaviz?
Nimeni nu va poate spune exact care va sunt sansele intr-un litigiu.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Demisie fortata
AnaPog
Bună ziua! Pe scurt, angajatorul a luat decizia de a-mi desface contractul de munca, însă nu vrea sa mă concedieze. M-a amenințat în scris ca dacă nu ... (vezi toată discuția)