avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rezolvare penala conflict munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rezolvare penala conflict munca

Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna voie cu 3 salarii compensatorii sau daca nu, de a doua zi oferta expira si incep sanctiunile salariale, urmate de desfacerea contractului de munca. Motivul directorului a fost ca nu-i place fata mea si ca oricum se va intruni comisia disciplinara si voi fi sanctionat . Motivele sanctionale nu mi-au fost aduse la cunostinta. Ce sanse am in instanta, avand in vedere ca in scris nu au vrut sa-mi dea deocamdata vre-un avertisment sau preaviz?
Cel mai recent răspuns: lilimagureanu , utilizator 14:12, 11 Iunie 2014
Nimeni nu va poate spune exact care va sunt sansele intr-un litigiu.

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Multumesc mult pentru informatiile utile. O zi frumoasa va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi ... Ioana Gliga Ioana Gliga Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi dau demisia de la locul de munca dar nu sunt de acord sa mai merg din cauza ca nu se respecta ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata AnaPog AnaPog Bună ziua! Pe scurt, angajatorul a luat decizia de a-mi desface contractul de munca, însă nu vrea sa mă concedieze. M-a amenințat în scris ca dacă nu ... (vezi toată discuția)