avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se poate renunta intr-un dosar suspendat la ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se poate renunta intr-un dosar suspendat la judecata unui capat de cerere accesoriu?

Speta: dosar suspendat, inceput pe vechiul C.pr.civ, avand drept obiect principal lipsa de folosinta, si capat de cerere accesoriu: evacuare. Baza suspendarii: un alt dosar, in care se discuta partajul imobilului pentru care s-a cerut in primul dosar lipsa de folosinta si evacuarea. Suspendarea dispusa, evident, pana la finalizarea dosarului de partaj.
Reclamantul depune personal la Registratura in luna decembrie 2013, Cerere de Renuntare la judecata evacuarii accesorii, si Cerere de Repunere pe Rol pentru ca instanta sa ia act de renuntare.
Se judeca saptamana trecuta, cu solutia de respingere a Cererii de repunere pe rol ca neintemeiata, si de mentinere a suspendarii.
Intrebare: Cum se poate totusi renunta la judecata unui capat de cerere, in speta accesoriu, intr-un dosar suspendat? Te poate tine instanta legat in proces ani de zile fara voia ta?
Mentiune: renuntarea ceruta cu privire la evacuarea din dosarul suspendat are in vedere evitarea exceptiei de litispendenta, intrucat se urmareste introducerea unei actiuni principale avand ca obiect evacuarea pe titlul special din NCpr.civ, in conditiile intervenirii situatiei de lipsa de titlu a paratului.
Solutii, eventual jurisprudenta?
Multumesc anticipat
Av.Niculescu-Gorpin
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 09:36, 11 Martie 2014
Eu apreciez ca, fiind suspendat dosarul cu capat accesoriu evacuarea, nu ar fi admisa exceptia litispendentei intrucat, nu exista identitatea ceruta de legiuitor pentru admiterea exceptiei de litispendenta (aceleasi parti, acelasi obiect si aceiasi cauza), in speta dvs. cauza (temeiul de drept) intelegand ca este altul, cel din NCPCiv! Cand il veti repune pe rol (dosarul suspendat), faceti renuntare atunci la capatul accesoriu al evacuarii!
Stimate Coleg Moceanu,
Exista deja o renuntare facuta in dosarul initial, doar ca instanta nu a luat act. Teoretic, dosarul fiind suspendat inainte de intrarea in dezbaterea fondului, nu este nevoie de acordul paratului pentru renuntare. Cat priveste litispendenta, evacuarea din primul dosar era intemeiata pe obligatia de face, neexitand in vechiul cod reglementare speciala privind evacuarea pentru lipsa de titlu, ci, dupa cum bine stiti, doar in ceea ce priveste raporturile de locatiune, conf.1410 si urm, instantele apreciind, dupa caz, o astfel de actiune ca admisibila sau inadmisibila, orientandu-se dupa una dintre cele doua decizii contrare ale ICCJ (cea din 2005, de inadmisibilitate, si cea opusa, din 2011). Noua actiune de evacuare ar merge pe reglementarea speciala din NCpr.civ. Asa incat, cel putin teoretic, opinia Dvs. mi s-ar parea si mie corecta, insa, dupa cum am spus, continui sa ma tem de invocarea exceptiei, avand in vedere ca, pana la urma, instanta (cu concursul colegului adversar, bineinteles :) ), ar considera ca evacuarea e... evacuare, si gata.
Update: instanta din primul dosar a respins cererea de repunere pe rol care avea ca obiect ca instanta sa ia act de renuntarea la capatul de cerere accesoriu privind evacuarea. Asteptam motivarea si revenim.
Cu stima,
Av. NICULESCU-GORPIN
Si eu astept sa ne spuneti care este motivarea! Aveti o speta interesanta, domnule avocat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)
Cod civil repunere pe rol otto2007 otto2007 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Pot cere instantei ca un proces suspendat sa ramana suspendat pana la solutionarea unui alt proces avand aceleasi ... (vezi toată discuția)
Actiune în revendicare drept comun/ legea 10/2001 Oana  Tudor Oana Tudor Buna! Am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o speta de altfel foarte interesanta: Pe scurt: 1. Pe 15.03.2000 la Judecatoria H. este inregistrată o ... (vezi toată discuția)