avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cod civil repunere pe rol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cod civil repunere pe rol

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat:
Pot cere instantei ca un proces suspendat sa ramana suspendat pana la solutionarea unui alt proces avand aceleasi parti si acelas obiect potrivit art 244 indice i CPC?
Speta: Am fost dat in judecata de asociatia de proprietari pt plata restantelor. Dosarul s-a suspendat din vina asociatiei pentru ca nu au depus la dosar documentele cerute de instanta si nu au platit onorariul expert. Nu am facut cerere reconventionala dar in intampinare am aratat ca sumele pretinse nu sunt reale si nu au acoperire legala prezentand dovezi ( inscrisuri) si am cerut sa mi se restituie sumele incasate si pretinse abuziv precum si refacerea listelor de intretinere .
Dupa suspendarea procesului din vina lor, am dat eu in judecata asociatia pentru recuperarea sumelor pretinse abuziv si pentru refacerea listelor de intretinere. Nu au facut cerere reconventionala. S-a dispus expertiza, am platit onorariu expert, urmeaza sa se efectuieze.
Am primit azi citatie pt a ma prezenta la judecatorie pt repunere pe rol al procesului suspendat.
As dori sa impiedic repunerea lui pe rol pana la solutionarea celui in care am platit expertiza.
In esenta ei cer plata restantelor pe o perioada, eu contest aceste restante si cer plata banilor pentru care nu au justificare legala .
Deci pot sa spun in fata instantei ca nu sunt de acord cu repunerea pe rol invocand art. 244 indice 1 CPC?9 ( depunand certificat de grafa din procesul in care sunt reclamant)
Daca nu pot face acest lucru pot face cerere reconventionala dupa repunere pe rol daca ei isi maresc pretentiile ?( potrivit art 119 CPC)
Cum ar trebui sa procedez?
Pot merge cele doua procese paralel efectindu-se doua expertize pe aceeasi perioada si cu acelas subiect?
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2008
otto2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 14:41, 23 Aprilie 2008
In intampinarea aia pe care ati depus-o in primul dosar aveti chestiuni care miros a reconventionala de la o posta si a taxa de timbru la valoare...

Oricum, fadceti cerere de conexare cu un certificat de grefa; cele doua dosare ar trebui sa se uneasca si sa se judece toate cererile existente; aiurea e ca nu stiu daca sunt in aceeasi etapa procesuala, la al doilea sunteti la administrare probe, la primul unde v-ati oprit?

Conexarea, ca presupune cauze cu stransa legatura, deci nu neaparat identitate. Si faceti asa 2 in 1!
va multumesc.
pt. intampinarea cu miros de reconventionala s-a ridicat problema timbrarii de catre avocatul partii adverse dar instanta a hotarat ca nu trebuie sa timbrez. amandoua procesele sunt in aceeasi etapa procesuala ,in cel care se repune pe rol s-a dispus expertixza in sarcina asociatiei iar ei nu au pus la dispozitie actele si nu au achitat onorariul de expert, in cel de al doilea am platit onorariul expert eu si urmeaza sa se efectuieze expertiza. Nu as dori conexarea dosarelor, as dori ca cel suspendat sa ramana suspendat pana se judeca cel in care sunt eu reclamant. Pot? In baza art. 244 indice 1 CPC?
Nu este in avantajul meu sa le conexez deoarece eu am platit si taxa de timbru la valoare in dosarul in care sunt reclamant si expertiza iar asociatia este scutita de taxa deci conexandu-le expertiza o platesc numai eu iar pana la pronuntare si recuperarea banilor mai dureaza... Va rog, un sfat pot sau nu cere sa ramana dosarul prim suspendat in baza art 244 indice 1 CPC?
De ce? Care e interesul?
Nu vad cum sa depinda primul dosar de rezolvarea celui de-al doilea, chiar nu vad...
Si daca ati platit taxa de timbru si tot, care e problema daca le conexati? Nu platiti decat expertizele pe care le-ati ecrut, atat. Nimic in plus.
Nu inteleg... sincer.
va multumesc ca va faceti timp sa imi cititi mesajul.
deci:am platit expertiza care urmeaza sa se faca pentru stabilirea sumelor incasate si pretinse abuziv . Asociatia nu a facut cerere reconventionala deci in acest dosar nu poate ridica nici o pretentie.
dosarul care se cere repus pe rol este in faza de expertiza dispusa de instanta onorariul cazand in sarcina asociatiei.
daca se repune pe rol expertiza ar trebui sa releve daca sumele cerute de ei sunt indreptatite. in acest dosar nu am facut cerere reconventionala deci nu pot emite nici o pretentie.
In consecinta, pentru mine ar fi de preferat sa castig banii pe care ei i-au incasat fara justificare legala ( din dosarul la care am platit expertiza si taxa de timbru) iar ei sa astepte cu pretentiile lor de vreme ce atunci cand au inaintat actiunea nu au dus-o la bun sfarsit refuzand sa se supuna cerintelor instantei. Conexarea dosarelor i-ar scuti pe ei de obligatia de a plati onorariul expert asa cum a dispus instanta inainte de suspendare si acum pe banii mei , fara sa fi facut cerere reconventionala , isi pot ridica pretentiile.
Mi-ar conveni sa ramana suspendat deci procesul in care ei sunt reclamanti ( oricum in cateva luni se perima) . Se poate deci sa cer instantei acest lucru bazandu-ma pe art. 244 indice 1 CPC? :-/
V-am raspuns la intrebarea asta, nu vad cum sa depinda un dosar de celalalt...

Nu vad nici ce rrelevanta are cine plateste initial expertiza, ideea e ca oricum va recupera toate cheltuielile in final cel care va castiga.
Iar in dosarele conexate se vor judeca toate cererile, asa ca nu va mai conta in ce dosar ati cerut si ce.
De asemenea, de la momentul repunerii pe rol pana la termenul de conexare e posibil ca expertiza sa fie finalizata.
Oricum, ceva sigur imi scapa.
Daca doriti ceva gen razbunare, nu cred ca ati ales calea cea mai buna (razbunare juridic vorbind).

Alte discuții în legătură

Doua actiuni pentru dobandirea aceluiasi drept otto2007 otto2007 Buna ziua, Paratul intr-un dosar face cerere reconventionala prin care arata pretentiile sale fata de reclamantul din dosar . Dupa depunerea cererii ... (vezi toată discuția)
Suspendare otto2007 otto2007 Buna seara, Este vorba despre un proces civil, pretentii. A fost suspendat o data din vina reclamantei ca nu a depus inscrisurile cerute de instanta la dosar. ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu mihoctrandafir mihoctrandafir sunt parat intr-un proces care are ca obiect ANULARE TITLU DE PROPRIETATE si intervenient in alte doua procese care au aceleasi parti si acelasi obiect ... (vezi toată discuția)