avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Doua actiuni pentru dobandirea aceluiasi drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Doua actiuni pentru dobandirea aceluiasi drept

Buna ziua,
Paratul intr-un dosar face cerere reconventionala prin care arata pretentiile sale fata de reclamantul din dosar .
Dupa depunerea cererii reconventionale promoveaza o actiune principala prin care solicita acelas lucru fata de aceeasi persoana care in acest dosar dobanmdeste calitate de parat.
Este admisibila cererea nou promovata?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 07:53, 30 Martie 2013
Probabil ca se vor conexa cererile ca sa nu fie doua judecati identice.
da, deci paratul care defapt este reclamantul din primul dosar trebuie sa ridice exceptia de conexitate, care ar trebui admisa de instanta. Nu e si un abuz de drept aici?
Dacă sunt două cauze care prezintă identitate de părți, cauză și obiect este vorba de excepția de litispendență, care poate fi invocată părți sau de instanța din oficiu.
Pentru a fi abuz de drept ar trebui să dovediți că va prejudiciat cu rea-credință prin acțiunea astfel introdusă, ceea ce e mai greu.
Va multumesc, deoarece in primul proces dreptul este cerut prin cerere reconventionala de catre parat iar reclamantul cere altceva iar in al doilea paratul din prima actiune devine reclamant cerand acelas drept din reconventionala cred ca este totusi vorba de conexitate.
Eu nu inteleg , odata ce s-a formulat cerere reconventionala de ce s-a promovat ulterior o actiune cu acelas capat de cerere ca in reconventionala?
Asa maine se mai poate promova o actiune la fel, si tot asa la nesfarsit . A aduce un om in fata instantei si a-l pune in situatia de a face niste cletuieli de judecata printr-o actiune pe care o promovezi dupa ce ti-ai cerut dreptul respectiv in reconventionala anterior , eu cred ca este rea-credinta si un prejudiciu adus.
A dovedit cineva in Romania un abuz de drept in fata instantelor noastre?
Sunt cazuri în care se invocă reaua credință, dar nu cred că este și cazul de față.
Pârâtul poate că a vrut să fie sigur că i se va judeca cererea în situația în care reconvenționala ar fi fost depusă tardiv, sau dintr-un oricare alt motiv nu s-ar fi judecat odată cu cererea principală a reclamantului.

Faptul că mai depune încă alte cereri identice nu vă obligă la nici o cheltuială. Trimiteți doar întâmpinarea și învocați excepția de litispendență (sau conexitate după caz) nefiind nevoie să vă deplasați la instanță.

Alte discuții în legătură

Cererea reconventionala se poate disjunge si conexa la alt dosar? DanyD DanyD Paratul formuleaza in acelasi timp cu Intampinarea si Cererea reconventionala. Partea adversa invoca exceptia de litispendenta si solicta instantei sa ... (vezi toată discuția)
Cod civil repunere pe rol otto2007 otto2007 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Pot cere instantei ca un proces suspendat sa ramana suspendat pana la solutionarea unui alt proces avand aceleasi ... (vezi toată discuția)
Litispendenta fd fd la fond am fost eu chemat in judecata pt revendicare si granituire. fata de titlul reclamantului am opus hotararea judecatoreasca de constatare a uzucapiunii ... (vezi toată discuția)