avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar, beneficiari decedati
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar, beneficiari decedati

am o intrebare
parintii mei au facut un credit bancar, in urma cu 8 ani, si au decedat in urma cu 7 ani, in conditiile in care unul dintre ei era debitor iar celalalt co-debitor. am depus la banca actele de deces in 2008. De curand am primit o scrisoare de la o firma de recuperare creante care imi spunea de o suma destul de maricica pe care debitorul decedat in urma cu 7 ani/ trebuie sa o plateasca. Ultima rata scadenta era prin martie 2010, conform ultimului grafic de rambursare. Am 2 intrebari:
1. Datoria nu s-a prescris intre timp?
2. Mostenitorii (suntem 2) trebuie sa platim pentru acel credit?
Va multumesc.
Claudiu C.
Cel mai recent răspuns: claudiu_ro , utilizator 09:39, 1 Martie 2014
Pentru un raspuns 100% cert trebuie studiate actele (contractul semnat, eventuala polita de asigurare, somatia primita), insa in principiu termenul de prescriptie curge de la data declararii scadentei anticipate a creditului.

Dvs sau celalalt mostenitor ati acceptat succesiunea ? In ce modalitate ati facut acest lucru?
Multumesc pentru raspuns.
Din nefericire nu dispun de contract (fie l-am ratacit, fie nu l-am avut niciodata) ci numai de o cerere de imprumut. Am citit cate ceva acolo, despre polita de asigurare, care in fapt trebuia semnata pentru persoane de pana in 65 de ani ori la momentul respectiv ambii parinti, atat debitorul cat si codebitorul aveau 69, respectic 67 de ani. Mi-e inca foarte neclar modalitatea in care s-a facut acest credit, insa banuiesc ca destul de simplu, pentru ca era asa numita perioada a "creditelor cu buletinul".
Nu am realizat succesiunea, intrucat celalat mostenitor e decedat, iar mostenitorul lui, minor pana anul trecut, nu mai e in Romania.
Oricum, va trebui sa consult un avocat, insa un raspuns si din partea dvs. ma ajuta sa fiu cu "lectia" pregatita.
Inca odata multumesc.
S-ar putea ca acest credit sa fie prescris, insa nu tb sa va raportati la ultima data scadenta, ci la data declararii scadentei anticipate a creditului.

Daca nu s-a dezbatut mostenirea, dvs nu avet deocamdata calitatea de mostenitor. Oricum daca acceptati mostenirea veti raspunde pt plata acestui credit in limita activului mostenit.

De asemenea nu cred ca ati primit somatia pe numele dvs, ci pe al parintilor nu-i asa?
Da, somatia a fost primita pe numele parintilor. Mostenirea inca nu a fost dezbatuta, dupa cum v-am confirmat, deci nu am calitatea de mostenitor.
Cu scuzele de rigoare, atat pentru insistenta, cat si pentru unele intrebari, nu inteleg insa care e diferenta intre utima data scadenta si data declararii scadentei anticipate.
Oricum, pare ca o luminita s-a aprins.
Cu multe multumiri,
Claudiuc C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita - prescriere maghici2017 maghici2017 Buna, In 2007 am contractat un imprumut pe zece ani. In 2009 am incetat platile din lipsa unui loc de munca. In martie 2010 sa cesionat creanta catre Kruk ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Cum se poate prescrie o datorie bancara? frumuselul20009 frumuselul20009 Am luat un imprumut de la o banca in anul 2006 am platit ratele pana in anul 2009,de atunci nu am mai platit,am fost trecut la 2 firme de recuperare datorii,am ... (vezi toată discuția)