avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot sa imi platesc singura contributiile sociale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot sa imi platesc singura contributiile sociale?

Buna ziua tuturor ! Ma numesc Rodica si aceasta este prima mea postare pe forum. Incep cu 2 intrebari:
1. Cate sunt si care sunt "contributiile sociale"?
2. Pot sa imi platesc eu singura aceste contributii, adica si cele pe care ar trebui sa le plateasca angajatorul si angajatul? Exista cumva un ghiseu unde as putea merge sa platesc eu aceste contributii? (intrebarea fireasca a tuturor: "dar de ce sa faci asta?" - r: pentru indemnizatia de crestere a copilului...)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:05, 22 Aprilie 2009
1. Da, se pot incheia contracte de asigurare cu Casa de Pensii, cu Casa de Asigurari de Sanatate, cu AJOFM.
2. Pentru indemnizatie de CCC nu va ajuta aceste contracte de asigurare, care va rezolva numai problema stagiului de cotizare la respectivele fonduri. Pentru a beneficia de indemnizatie de CCC trebuie sa aveti 12 luni (inaintea nasterii copilului) venituri supuse impozitului (ex: salariul obtinut in baza unui contract individual de munca).
Buna ziua si bun venit pe forum!

Obligatia de-a achita contributiile sociale, atat cele datorate de angajator cat si cele din partea angajatului ii revine angajatorului. Pentru a fi eligibila pentru indemizatia de crestere copil trebui in primul rand sa aveti ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Eu nu v-as sfatui sa luati asupra dvs povara platii contributiilor....nu este legal, sa nu mai vorbim de aspectul moral. Mai bine va cautati alt angajator care va angajeaza cu acte in regula si respecta legea.

Ca si informatie legata de contributiile unui angajat.
Din salariul brut se scade C.A.S-ul (pensiile) 10.5%, C.A.S.S-ul (sanatatea) 5.5%, Somaj 0.5%, eventual deducere (in functie de venit), se aplica impozitul de 16% si apoi la suma care rezulta se adauga deducerea care s-a scazut (daca a fost cazul) rezultand salariul net.
Angajatorul, pe langa aceste contributii care le are si angajatul, in procente mai mari insa, mai are si altele (fnuass, fond de risc accidente, comision ITM, fond creante salariale ) vreo 7 "dari" in total.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotele contributii salariale 2010 alinadanila alinadanila as vrea sa stiu si eu care sunt cotele pentru contributii salariale pe anul 2010. am fost in crestere copil si acum vreau sa ma pun la curent (vezi toată discuția)
Impozit pe slariu,somaj,cas... nefis nefis buna ziua. va rog o lamurire.daca sunt angajat la 2 societati comerciale,la una cu 8 ore si la alta cu 2 ore pe zi trebuie sa-mi platesca fiecare angajator ... (vezi toată discuția)
Taxe salarii M Nicoleta M Nicoleta BUNA ZIUA! VA ROG, SA MA LAMURITI CU O PROBLEMA CU CARE MA CONFRUNT LA SERVICIU. ACUM AM SALARIUL BRUT DE 1002 (967+35 SPOR VECHIME) IAR SEFUL A PROPUS O ... (vezi toată discuția)