avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tulburarea linistii publice in repetate randuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tulburarea linistii publice in repetate randuri

Buna ziua.

Locuim intr-un bloc in imediata apropiere de un restaurant. Patronul localului obisnuieste sa tina petreceri dupa orele 22. Bineinteles, cu muzica data tare si basii imposibil de ignorat.
In afara restaurantului (care este club noaptea sau in weekend-uri) se aude la fel de tare ca in interior.
Am chemat politia care a venit, "i-a sanctionat" pe proprietari si a plecat, lasand totul exact cum era cand au venit, daca nu mai rau (sa ne faca in ciuda, au dat muzica si mai tare si au inchis-o abia la 4:30 am). Apoi, cand am sunat din nou la politie sa intrebam de ce nu s-a rezolvat nimic, ni s-a spus ca vom lua noi amenda pentru abuzul de serviciul de urgenta si ca ei si-au facut treaba, adica i-au sanctionat conform legii pe proprietari. Amenda este chiar singura masura pe care o poate lua politia in cazuri de genul asta??
In cazul asta, chiar nu mai stim ce sa facem sa scapam de problema care tine din vara anului trecut, cand s-a intamplat exact la fel cu piscina din spatele restaurantului, piscina in aer liber, cu muzica data pe tot timpul zilei la fel de tare ca in cluburile de noapte.
Care este valoarea de zgomot admisa in decibeli?
Si ce am putea face sa rezolvam cumva situatia asta?

Multumim mult!!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:23, 24 Februarie 2014
Limitele de zgomot admisibile sunt precizate in mai multe norme

Conform Ordinului Ministrului Sanătății nr. 536/1997, art.17 nivelul de zgomot exterior se măsoară la 3 m de peretele exterior al locuinţei dvs şi trebuie să fie mai mic sau egal cu 50 dB(A) (curba de zgomot 45). În casă, ziua, limita maximă este de 35 dB(A) (curba de zgomot 30).
Noaptea, limitele maxim admise pentru nivelul de zgomot se reduc cu 10 dB. Astfel nivelul de zgomot maxim admis devine după 22.00: maximum 40dB(A) pentru exterior și 25 dB(A) pentru interior.
Conform STAS 10009/88 zonele funcţionale au limite maxim admisibile de zgomot diferite iar la intersecţia lor se aplică nivelul minim. Exemple de zone funcţionale şi nivel zgomot maxim admis:
2 m de exteriorul locuinţei – max 50 dB(A);
parcuri, grădini (spaţiu de odihnă şi recreere) - max 45 dB(A)
STAS 10009-88 mai adaugă şi că pentru zgomote provenind din alte surse precum cinematografe în aer liber, spații de joacă pentru copii, parcaje auto, etc.(acest STAS, încă în vigoare, a fost elaborat în 1975 şi revizuit în 1988 !!) când nu existau spălătorii auto, aparate de aer condiţionat, ventilatoare, etc nu este admisă depășirea valorii de 50 dB(A), respectiv curba de zgomot Cz 45 la 2 m de faţada unei clădiri de locuit.



Pentru a masura valorile/nivelul de zgomot trebuie sa apelati la firme autorizate
Politia nu detine tehnica necesara verificarii valorilor zgomotelor
Pentru Bucuresti ,existenta Directia de Mediu a Primariei Generale a Municipiului Bucuresti Legislaţia prevede clar amplasamentul punctelor de masurare si alte detalii tehnice
Metodologia precizată de STAS-uri :prevede ”
Se măsoară în condițiile maximului de zgomot, se pun în funcțiune toate utilajele/echipamentele existente în unitate, în situația cea mai defavorabilă privind poluarea fonică”.


Analizati si [ link extern ]

Politia nu poate constata si consemna decat eventuale incalcari ale L nr 61/1992 republicata,mai mult decat a dispune sanctiuni pecuniare neavand competenta
Aveti insa posibilitatea sa sesizati oficial serviciul specializat din primarie care acorda autorizatia de functionare a unitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)
Tulburarea liniștii publice sau cum câinii latră, caravana trece veronik veronik Buna seara, In ceea ce priveste tulburarea linistii publice si ma refer aici la un restaurant ce tulbura linistea publica, cel putin 3 nopti pe saptamana, ... (vezi toată discuția)
Numarul de decibeli maxim admisi la geamul vecinului Ovidiu Andrei Ovidiu Andrei De curand mi-am deschis o mica afacere mai precis o piscina care se afla intr-un sat. In weekend se tin si petreceri care dureaza pana dimineata dar in timpul ... (vezi toată discuția)