As avea mare nevoie de opinia dvs juridica in situatia urmatoare:
Firma la care lucrez acorda o prima de rezultat in fiecare an (in luna Mai), pentru activitatea prestata in anul precedent.
Aceasta prima este mentionata intr-o anexa la contractul colectiv de munca si se mentioneaza ca este platita salariatilor ce au lucrat in anul precedent si care au contract individual de munca in vigoare la data platii.
La sfarsitul lunii Martie ma pregatesc sa intru in concediu de maternitate. In situatia acesta, as vrea sa stiu daca legal am dreptul la prima de rezultat pentru activitatea depusa in anul 2013, dat fiind ca in luna Mai cand s-ar vira prima as fi in concediu de maternitate.
Din cate am citit, in lege se mentioneaza ca CIM se suspenda de drept in perioada concediului de maternitate. La o prima vedere inteleg ca nu voi avea CIM activ si considerand anexa de la CCM ar insemna ca nu as beneficia de prima de rezultat.
Totusi, suspendare de drept a CIM se aplica si in cazul unui concediu medical.
Spre exemplu, daca un coleg ar fi bolnav in luna Mai, pentru 1-2 saptamani, chiar atunci cand s-ar vira prima, acesta avand concediu medical se intelege ca nu o va primi....???
As mai dori sa ma lamuriti daca exista diferente intre suspendare CIM pentru concediului de maternitate fata de suspendare CIM pentru concediu ingrijire copil (timp in care primesc indemnizatie de la stat). Banuiesc ca exista o diferenta, chiar si din pdv al inregistrarilor la ITM/ contabilitate....?
1. Sintagma "contract individual de munca in vigoare la data platii" se refera la c.i.m. neincetate . Prin urmare, chiar daca c.i.m. este suspendata este el este in vigoare si , ca atare, trebuie sa primiti acea prima.
2. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
3. Suspendarea c.i.m. penru concediu de maternitate este o suspendare de drept a c.i.m., ea opereaza ope legis (in virtutea legii.)
Suspendarea c.i.m. pentru CCC este o suspendare a c.i.m. la initiativa salariatului.
Suspendare c.i.m. ca urmare a concediului de maternitate nu se opereaza in REVISAL, pe cand suspendarea c.i.m. pentru CCC se opereaza in REVISAL.
1. Pe perioada cat sunteti in concedii medicale, concediu de maternitate sau concediu crestere copil (CCC) aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
2. Daca in Contractul colectiv de munca (CCM) este specificat numai ca aceasta prima "este platita salariatilor ce au lucrat in anul precedent si care au contract individual de munca in vigoare la data platii" atunci dvs. aveti dreptul sa beneficiati de ea deoarece la data platii avati un CIM in vigoare (chiar daca el este supendat, nu este incetat).