buna seara.sa va prezint situatia :in 2008 am fost instiintata de un unchi despre un apartament pe care l-am mostenit de la o matusa (decedata 2001), impreuna cu o sora si un frate al defunctei,ambii decedati,unul 2005,celalalt 2002 .in 2008,cand am acceptat tacit succesiunea,s-a eliberat certificatul de mostenitor cu cei 2 decedati si cu mine,fiecare avand 1/3.in decembrie 2008 urmasii celor 2 decedati (8 persoane) au scos un nou certificat cu situatia prezenta.se doreste vanzarea apartamentului,iar cand a venit vorba despre modul de impartire a banilor ei vor sa se imparta in mod egal la nr.de persoane din certificat-ei 8 si cu mine 9,nu cate o treime la fiecare,asa cum e scris in certificat...eu am calitatea de stranepoata de sora si acel unchi care m-a instiintat imi spune ca putea sa ma inlature de la mostenire,deci imi face un fel de "favor"si ca imi da acei bani.are dreptate?
va rog mult raspuns clar pentru ca miercuri trebuie sa semnez sau nu vanzarea...
mai precizez ca el a platit impozitul dar apartamentul,care nu are imbunatatiri,a fost dat in chirie,bani din care eu n-am vazut nimic,deci in aceasta privinta suntem chit.
de asemenea, nu as fi stiut nimic fara ca el sa ma instiinteze deoarece eu stau in alt judet si de cand m-am mutat nu am mai tinut legatura cu ei.
in ipoteza ca as fi fost inlaturata de la mostenire si as fi aflat candva,mai puteam face ceva in cazul vanzarii apartamentului?
multumesc si pentru timpul acordat si pentru un eventual raspuns.:(
In 2001, mostenirea trebuia acceptata in 6 luni de la decesul celui care o lasa; in lipsa actelor de acceptare, persoana era straina de mostenire si nu i se mai cuvenea nimic.
Asa ca, dupa mine, puteati fi "inlaturata" legal de la mostenire, fara sa puteti face nimic, DACA nu ati acceptat mostenirea in termenul legal.
Ce ar fi putut face mostenitorii la timpul dezbaterii succesiunii dar n-au facut, respectiv decaderea dvs. din drepturi, nu mai are relevanta acum. Inteleg ca in prezent exista 3 certificate de mostenitor: primul in care sunteti mostenitoare dvs.+ alti doi defuncti, iar apoi mostenitorii celor 2 din primul au dezbatut la randul lor succesiunile parintilor.
Daca asa sta situatia , "imparteala" corecta este cea conforma cotelor initiale, respectiv 1/3 pt. fiecare mostenitor legal al primei autoare(proprietara ap.) Orice cheltuieli cu privire la impozite+intretinere in cursul anilor le calculati astfel> voi ati incasat chiria de X lei din care, cf. actelor 1/3 mi se cuvenea, pe de alta parte voi ati achitat Z lei impozite, din care 1/3 va sunt datoare; iar dupa ce primiti pretul vanzarii "va reglati conturile."
De altfel, la momentul autentificarii vanzarii vanzatorii vor fi obligati la plata impozitului pe venitul realizat din tranzactia imobiliara, iar notarul va face calculele exact conform cotelor! obligatoriu pt. ca fiecare vanzator plateste conform cotei sale din imobil. Cand va prezentati la notariat rugati notarul sa va confirme ce cota detineti din imobil si nu semnati pana nu primiti suma cuvenita cotei.
Succesiuni
Ioana Matache
Buna ziua! Ma numesc Ioana Matache si de 2 saptamani a decedat bunica mea,proprietara unui apartament cu 3 camere. Mentionez ca bunica mea a avut 2 copii,mama ... (vezi toată discuția)