avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa timbru (de mediu)
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa timbru (de mediu)

am platit taxa de timbru anul trecut in august.
stie cnv daca se poate recupera aceasta taxa si cum anume (dc se poate)
ms frumos.
Cel mai recent răspuns: gnicu , utilizator 20:12, 6 Mai 2014
Despre ce fel de taxa de timbru este vorba? Timbrul de mediu, taxa de timbru? Alta taxa? Alt timbru? Ceva mai explicit n-ar stica.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
DA. ESTE VB DE TAXA DE MEDIU CARE A INTRAT IN VIGOARE IN 2013. PENTRU INMATRICULARE AUTO.
Faceti o cerere pentru restituirea taxei la Administratia Financiara unde ati facut plata (in prezent se numeste probabil altfel, dar nu conteaza), mergeti la serviciul inmatriculari auto si cereti dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat anterior in UE. Cand aveti dovada refuzului celor de la ANAF (sigur vor refuza, dar asa-i in Romania, trebuie sa ceri chiar daca e de notorietate ca nu ti se va da) si dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat in UE fie va formulati singura cererea fie cautati pe cineva sa o scrie. Acestei cereri pe care o depuneti in dublu exemplar la tribunalul in circumscriptia caruia locuiti ii veti atasa:
- refuzul celor de la ANAF
- dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat anterior in UE
- copia chitantei cu care ati platit timbrul de mediu
- copia deciziei de calcul a timbrului de mediu
- copia CIV
- copia talonului
- copia contractului prin care ati dobandit autovehiculul
- copia cartii d-voastra de identitate
chitanta prin care dovediti achitarea taxei de timbru judiciar (o platiti la primarie) in valoare de 10% din suma pretinsa dar nu mai mult de 300 lei.
PS Nu uitati sa cereti cheltuielile de judecata si judecarea cauzei in lipsa d-voastra de la dezbateri
Procesul dureaza cca. 6 luni - un an si dupa ce aveti sentinta si decizia Curtii de Apel veti cere celor de la ANAF ca in temeiul hot. judecatoresti sa va returneze banii, lucru ce se va intampla in maxim 45 de zile de la cerere.
Cam asta ar fi de stiut.
Departe de mine gandul de a-l ,,contra" pe @ubik, dar atentie ! Urmaresc cu oarecare interes solutionarea cererilor de restituire a taxei de timbru, ,,taxa ponta" si regula generala este aceea ca instantele resping cererile. Nu zic ca nu mai ,,scapa" cate unul, dar reprezinta cam 0,1% din total, adica o cantitate neglijabila. Maestrul ubik stie ce risc presupune respingerea cererii de catre curtile de apel : romanul ramane cu ochii in soare si cu banii dati. Asa s-a intamplat cu cei care au cerut restituirea taxei de mediu platita pe oug 50/2008 si carora le-au fost respinse cererile. Cand ,,curentul" s-a schimbat si taxa se recupera pe banda, ei stateau si se uitau de pe margine, ei ,,beneficiau" de autoritate de lucrul judecat. Noroc cu CJUE, dar ,,grabitii" au trebuit sa vina cu cerere de revizuire, timp, nervi, etc. Deoarece aveti 5(cinci) ani (socotiti ca incepand de la 01.01 al anului urmator celui in care ati facut plata), beneficiind de hotararea CJUE in privinta calculului dobanzii pt. plati nedatorate si tinand cont de adresa catre CJUE a Curtii de Apel Bucuresti (dar nu numai!) cu privire la legalitatea taxei de timbru, eu zic sa asteptati. Cumpaniti si alegeti d-voastra varianta in care credeti.
Buna ziua Dl. u.b.i.k.

Eu am urmatoarea situatie:
- timbru de mediu platit anul trecut (2013) in august;
- pentru o masina din 2005 cumparata din Romania (proprietar roman);

Deci masina nu a fost adusa din strainatate, a fost inmatriculata in Romania.

Credeti ca as putea recupera taxa in instanta?

Va multumesc anticipat.
Nicu.

Alte discuții în legătură

Taxa de mediu LISA2000 LISA2000 Buna ziua! Taxa de mediu (taxa auto),achitata in anul 2014 mai poate fi recuperata? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pf vreau sa cumpar masina de la srl fara sa platesc taxa timbru iovaniorgovan iovaniorgovan As dori sa cumpar o masina de la o firma romaneasca SRL. Firma este proprietar pe cartea de identiate CIV a masinii. Taxa de timbru- cf. OUG 9/ 2013 calculata ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)