Faceti o cerere pentru restituirea taxei la Administratia Financiara unde ati facut plata (in prezent se numeste probabil altfel, dar nu conteaza), mergeti la serviciul inmatriculari auto si cereti dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat anterior in UE. Cand aveti dovada refuzului celor de la ANAF (sigur vor refuza, dar asa-i in Romania, trebuie sa ceri chiar daca e de notorietate ca nu ti se va da) si dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat in UE fie va formulati singura cererea fie cautati pe cineva sa o scrie. Acestei cereri pe care o depuneti in dublu exemplar la tribunalul in circumscriptia caruia locuiti ii veti atasa:
- refuzul celor de la ANAF
- dovada ca autovehiculul a fost inmatriculat anterior in UE
- copia chitantei cu care ati platit timbrul de mediu
- copia deciziei de calcul a timbrului de mediu
- copia CIV
- copia talonului
- copia contractului prin care ati dobandit autovehiculul
- copia cartii d-voastra de identitate
chitanta prin care dovediti achitarea taxei de timbru judiciar (o platiti la primarie) in valoare de 10% din suma pretinsa dar nu mai mult de 300 lei.
PS Nu uitati sa cereti cheltuielile de judecata si judecarea cauzei in lipsa d-voastra de la dezbateri
Procesul dureaza cca. 6 luni - un an si dupa ce aveti sentinta si decizia Curtii de Apel veti cere celor de la ANAF ca in temeiul hot. judecatoresti sa va returneze banii, lucru ce se va intampla in maxim 45 de zile de la cerere.
Cam asta ar fi de stiut.
Departe de mine gandul de a-l ,,contra" pe @ubik, dar atentie ! Urmaresc cu oarecare interes solutionarea cererilor de restituire a taxei de timbru, ,,taxa ponta" si regula generala este aceea ca instantele resping cererile. Nu zic ca nu mai ,,scapa" cate unul, dar reprezinta cam 0,1% din total, adica o cantitate neglijabila. Maestrul ubik stie ce risc presupune respingerea cererii de catre curtile de apel : romanul ramane cu ochii in soare si cu banii dati. Asa s-a intamplat cu cei care au cerut restituirea taxei de mediu platita pe oug 50/2008 si carora le-au fost respinse cererile. Cand ,,curentul" s-a schimbat si taxa se recupera pe banda, ei stateau si se uitau de pe margine, ei ,,beneficiau" de autoritate de lucrul judecat. Noroc cu CJUE, dar ,,grabitii" au trebuit sa vina cu cerere de revizuire, timp, nervi, etc. Deoarece aveti 5(cinci) ani (socotiti ca incepand de la 01.01 al anului urmator celui in care ati facut plata), beneficiind de hotararea CJUE in privinta calculului dobanzii pt. plati nedatorate si tinand cont de adresa catre CJUE a Curtii de Apel Bucuresti (dar nu numai!) cu privire la legalitatea taxei de timbru, eu zic sa asteptati. Cumpaniti si alegeti d-voastra varianta in care credeti.