avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru refuzarea orelor peste program?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru refuzarea orelor peste program?

Buna ziua , am si eu niste intrebari daca m-ati putea ajuta.
Se da un angajator de regula neserios , un program de 11-12 ore pe zi de luni pana sambata. Ideea e ca ni s-a spus ca programul e de la 8-17 iar ce se depaseste se plateste, doar ca asta cu platitul sau macar o zi libera in contul orelor suplimentare nu s-a intamplat nici o data ! Dupa 1 an si ceva de accept tacit si mici discutii am refuzat sa mai lucrez ore peste program daca nu mi se plateste iar angajatorul mi-a spus " Esti liber atunci " . Plus ca suntem trecuti la 4 ore :) ..iar el ne tinea in medie 11 ore. La ce sa ma astept din partea concedierii lui , in baza carui articol poate invoca motivul si ce pot sa fac !

Mersi !
Fara acodul dvs., nu se pot face ore suplimentare! Apoi, legal, nicio concediere, pe motiv disciplinar, nu se poate face fara o cercetare disciplinara prealabila si emiterea unei decizii, in consecinta! In caz contrar, concedierea este ilegala!Daca sunteti concediat in astfel de conditii, va sfatuiesc sa il actionati in judecata si sa solicitati anularea deciziei de concediere si plata tuturor celorlalte drepturi ce vi se cuvin pe toata perioada concedierii (nu trebuie neaparat sa solicitati si repunerea partilor in situatia anterioara, daca nu doriti sa va mai intoarceti sau v-ati gasit intre timp un alt serviciu! Nici nu este "recomandabil" o reintoarcere in astfel de conditii...va dati seama ce-ar urma!)! Merita sa le luati banii pentru conduita lor!!
Ideea e ca m'a trimis acasa, ca sa spun asa ...ce hartie ar trebuie sa primesc , si daca inventeaza un motiv la cererea de concediere care nu e adevarat .. pot face o reclamatie la ITM sau ceva de genul ?

Plus ca nu mi s-a acordat nici un preaviz nimic. Si daca ar fi asa e obligatoriu sa stau in preaviz , avand in vedere ca sunt trecut trecut la 4 ore cu un salariu de 322 lei ? Sigur ar tinde sa respecte contractul tocmai acum ...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Sorin87, utilizator
Asa cum v-am sugerat anterior, dupa ce primiti decizia de concediere puteti sa il dati in judecata in 30 de zile de la comunicarea deciziei respective!
Atentie la decizia de incetare CIM: sa nu semnati decizia de incetare prin acordul partilor (art. 55 lit. b din Codul Muncii) sau la cererea dvs.-demisie (art. 81 din Codul Muncii), pentru ca, in cazul acesta, daca vreti sa ii actionati in judecata nu o sa mai puteti; sa fie o decizie de incetare CIM din initiativa angajatorului (pentru a putea fi atacata in instanta, cu sanse de reusita)!
Dupa ce primiti decizia de concediere, foarte repede trebuie sa mergeti la un mediator sau la un avocat si sa convocati fostul angajator la mediere (este o procedura prealabila obligatorie in litigiile de munca!) si sa incercati fie rezolvarea pe cale amiabila a problemei dvs., cu consecinta reprimirii dvs. la locul de munca, fie sa obtineti un certificat despre avantajele medierii care se va depune obligatoriu la instanta (daca esueaza calea rezolvarii amiabile!) ; procedura medierii cu totul (cu convocarea partilor si intalnire, certificat etc. trebuie sa dureze maxim 15 zile, iar cele 15 zile trebuie sa fie incluse in cele 30 de zile cand puteti ataca in instanta decizia de concediere!).
Daca nu aveti bani pentru angajare avocat si va incadrati in conditiile impuse de lege (ajutor public judiciar) puteti apela la ajutor public judiciar prin asistenta gratuita a unui avocat platit de stat !
In litigiile de munca nu trebuie sa platiti taxe de timbru!
@ Sorin87

1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, depuneti o solicitare scrisa sa vi se elibereze decizia de incetare a c.i.m. De la data primirii deciziei aveti la dispozitie un termen de 30/45 de zile pentru a o contesta in instanta, dupa cum a incetat c.i.m.

3. preavizul este acordat in anumite situatii de incetare a raportului de munca. De asemenea, orice decizie de incetare a c.i.m. poate fi atacata la instanta de judecata, indiferent de motivul incetarii acesteia.

mmoceanu a scris:

In litigiile de munca nu trebuie sa platiti taxe de timbru!


cf Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013,litigiile de muncă ele nu mai sunt scutite , astfel încât se va aplica taxa generală de 20 de lei.

Alte discuții în legătură

Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract individual de munca AIAIOANA AIAIOANA Sunt salariat de 23 de ani la o unitate bugetara. In urma unor conflicte am ajuns in instanta cu conducerea si am fost condamnat 6 luni cu suspendare de o ... (vezi toată discuția)