avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inscrisuri false in cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inscrisuri false in cartea de munca

Buna ziua!

In cazul in care intr-o carte de munca au fost facute inregistrari fictive, acest lucru putandu-se dovedi cu documentele din arhiva, iar persoana respectiva solicita o adeverinta conforma cu cartea de munca, care este solutia ?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:38, 23 Aprilie 2009
1. Daca inregistrarile eronate se refera la perioada de dinainte de 01.04.2001 ele trebuie obligatoriu rectificate.
2. Daca se refera la perioada de dupa 01.04.2001 nu mai este obligatorie rectificarea. Datele corecte apar in declaratia care se depune lunar la Casa de Pensii (CAS).
Opinie: nu cred ca este corect sa lasati niste inregistrari gresite in cartea de munca, indiferent la ce perioada fac acestea referire. Cat timp mai sunt in vigoare cartile de munca ele sunt folosite, inregistrarile din ele inca merg paralel cu cele din declaratiile electronice, si desi avem inregistrari electronice se cer inca pentru conformitate date din carti de munca.

De aceea nu cred ca e corect si legal sa lasam inregistrari eronate in CM. Persoana respectiva s-ar putea sa aiba ulterior multe probleme din aceasta cauza.

Ca sa nu mai amintesc cat de multe erori s-au regasit deja in integistrarile tinute de stat in sistemele informatice, inclusiv in datele necesare pentru viitorele calacule de pensii !!

De aceea consider ca pentru un inspector de munca care are raspunderea acestor inregistrari, este obligatoriu sa faca o rectificare a unor date care au fost intregistrate eronat, indiferent de data cand s-a intamplat acest lucru.

grace_r a scris:

Opinie: nu cred ca este corect sa lasati niste inregistrari gresite in cartea de munca, indiferent la ce perioada fac acestea referire. Cat timp mai sunt in vigoare cartile de munca ele sunt folosite, inregistrarile din ele inca merg paralel cu cele din declaratiile electronice, si desi avem inregistrari electronice se cer inca pentru conformitate date din carti de munca.

Tot la acest subiect, va rog : am preluat (ca firma) de curand cartile de munca de la ITM, in urma conventiei incheiate cu ei. Sunt greseli in unele din ele. De exemplu, s-a sarit un aditional, la un moment dat, etc.
Ultimele informatii sunt trecute insa (cele actuale). Nu as vrea sa corectez eu. As vrea sa raspund strict pentru perioada care ma priveste. Sa ma intorc la ei cu cele in neregula ? Nu cred ca e ok sa le las asa cu toate ca sunt la zi acum insa, cum spuneam, multe greseli din trecut.
Multumesc.
Peste inregistrrile facute de ITM nu puteti face dvs rectificari. Va sfatuiesc sa faceti adresa catre ITM si sa atasati documentele omise de acesta la inregistrare pe care le predati impreuna cu cartile de munca de rectificat, binenteles tot pe baza de proces verbal.

Daca totusi ITM-ul refuza(ceea ce e de asteptat) sa va mai faca rectificarile, va trebui sa faceti adeverinte din care sa reiasa situatia reala a angajatului (inregistrrile omise) pe care sa o depuneti pentru vizare la ITM. Veti fi apoi in drept sa inregistrarti in cartea de munca actul adtitional omis de ITM, dar veti trece inregistrarea in baza acelei adeverinte vizata de ITM.

Este aceeasi procedura prin care un angajator trece in cartea de munca o perioada lucarat la alt angajator unde salariatul nu a avut deschisa carte de munca.
Multumesc, Grace_r. Voi face asa cum m-ati sfatuit cu toate ca presupune multa umblatura si lucru pentru mine din cauza incompetentei celor de la ITM, carora le-am dus toate contractele, aditionalele, declaratiile si statele la timp.

Cred ca daca le-as lasa asa, insa, angajatii in final, tot la mine ar ajunge asa ca voi incepe demersurile.

Alte discuții în legătură

Completare carnet munca devil_advocate devil_advocate Va propun urmatoarea speta: Un angajat a fost concediat de la angajatorul X si ulterior instanta a anulat decizia de concediere, a dispus reintegrarea si a ... (vezi toată discuția)
Fals in cartea de munca ! ce pot face ? danyk1 danyk1 Am primit CM de la angajator, cu date care nu corespund ... realitatii ! PS in CM scrie : 1 . angajat pe durata nedeterminata 01 10 2002 , conform contract ... (vezi toată discuția)
Rectificarea cartii de munca ulterior incetarii raporturilor de munca alina maria alina maria O persoana ce a fost angajata la o unitate de stat doreste rectificarea cartii de munca. cui trebuie sa se adreseze, avand in vedere ca in prezent nu mai este ... (vezi toată discuția)