avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept la somaj

buna ziua,
as dori sa imi spuneti si mie daca o doamna care a lucrat la o societate din data de 01.10.2007 pana in 01.07.2008 incetand in urma demisiei (art 55 lit b); apoi a fost angajata la alta societate in data de 04.09.2008 urmand a-si inceta activitatea in data de 26.01.2009 cu art 65 alin 1, are dreptul la somaj?
sau la ajutor social?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 17 Iunie 2009
1. Art.55b din Codul muncii nu este demisie ci acordul partilor.
2. Din datele date de dvs. reiese ca doamna in cauza are lucrate peste 12 luni in ultimele 24 de luni, deci una din conditiile pentru a primi indemnizatie de somaj este indeplinita.
3. Daca i-a incetat CIM cu art.65 din Codul muncii este indeplinita si a doua conditie.
4. Ar mai fi o conditie: daca angajatorul a platit contributiile la fondul de somaj. Aceasta conditie nu se pune daca angajatorul este in procedura de lichidare.
5. De ce a stat atata timp si nu a depus actele la AJOFM? Sa se duca urgent sa le depuna.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
daca depune dosarul la ajofm acum, adica la peste 30 de zile de la data incetarii contractului de munca, va primi indemnizatia de somaj de la data depunerii.
din legea 76/2002:
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării contractului individual de muncă sau a contractului de muncă temporară;@
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
buna ziua !
fiul meu anul trecut a fost angajat pe o perioada de 6 luni cu carte de munca dar din cauza scolii (el fiind in anul trecut in cls a- 12 - seral) a fost nevoit sa isi faca lichidarea .intrebarea mea este urmatoarea ... are dreptul la somaj ? daca da ce trebuie sa faca pentru a putea beneficia de acest drept ?
multumesc frumos !
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa fi lucrat cu contract de munca 12 luni din ultimele 24 de luni (nu neaparat la acelasi angajator si nu neaparat consecutive);
- la ultimul loc de munca sa-i fi incetat contractul de munca din motive neimputabile lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am lucrat la o firma de curierat timp de 1 an pe perioada determinata,si acum cand trebuia sa-mi faca contractul pe perioada nedeterminata,am primit ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj dumvlad dumvlad Administratorul unei firme si angajat la aceiasi firma are dreptul sa beneficieze de ajutorul de somaj in cazul in care ACTIVITATEA FIRMEI A FOST SUSPENDATApe ... (vezi toată discuția)
Drept somaj? Viovas Viovas Buna ziua! Avem un contract de munca incetat la sfarsitul anului 2016 (cu art.65 - drept somaj). Persoana nu depune dosarul pentru indemnizatia de somaj si ... (vezi toată discuția)