avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca

Buna ziua
Am lucrat la o firma de curierat timp de 1 an pe perioada determinata,si acum cand trebuia sa-mi faca contractul pe perioada nedeterminata,am primit o adresa precum ca nu mi se mai prelungeste contractul deloc.
Intrebarea mea este daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca,angajatorul nu trebuie macar sa bage angajatul in somaj?
Adica, nu mi se da nici somaj.
Contabila de la firma a spus ca pot eu sa ma duc eu la centrul de somaj dupa ce mi se da decizia de incetare a activitatii,cu toate actele si atunci i se va trimite angajatorului un act prin care este obligat "cica"sa o semneze,ca sa pot beneficia de somaj.
Am auzit la firma cum ca mi se desface contractul de munca cu litera ( j ).Ce inseamna asta?
Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 25 Septembrie 2009
Probabil se referea la art 56lit j din Codul Muncii: Incetarea de drept a contractului de munca:
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată; (ceea ce este cazul dvs).

Pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa fiti concediata, nu sa inceteze contractul de drept.
Dupa exprirarea contractului peperioada determinata,angajatorul nu este obligat nici sa va prelungeasca contractul , nici sa va faciliteze intrarea in somaj. Insa daca are bunavointa sa va ajute, rugati-l sa va concedierez cu art 65.
Prin incetarea contractului de munca pe perioada determinata, veti beneficia de indemnizatie de somaj, cu conditia sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 luni anterioare depunerii dosarului la AJOFM. Indemnizatia v-o plateste statul si nu angajatorul.
1. Daca ati avut CIM pe perioada determinata acesta inceteaza la data expirarii, conform art.56, lit.j) din Codul muncii:
Art. 56. - Contractul individual de munca inceteaza de drept:
j) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
2. Incetarea CIM cu acest articol din Codul muncii va da dreptul sa beneficiati de indemnizaatie de somaj. Pentru asta nu e nevoie de acordul angajatorului. Indemnizatia este platita de stat nu de angajator.
3. Mergeti la AJOFM sa va faceti dosarul.
Succes!

crimson:
Incetarea CIM cu art.56j da dreptul la primirea indenizatiei de somaj.;)
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am recitit pasajele din legea 76.
Mea culpa :">
Se poate beneficia de somaj daca s-au lucrat doar 2 luni la un angajator?(pe per determinata)In ce sens trebuie sa ai cele 12 luni in campul muncii?se poate si cumulat?

Alte discuții în legătură

Somaj... bianchita bianchita Buna ziua In conditiile in care sunt angajata pe perioada determinata,pentru a beneficia de somaj cu ce articol si litera trebuie sa imi fie desfacut ... (vezi toată discuția)
Conditii de obtinere a somajului Lacd Lacd Buna ziua,e Am fost angajata timp de 6 ani la o societate comerciala, cu norma intreaga, de unde am plecat cu demisie. Am fost reangajata la o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj dupa o luna lucrata mikitud mikitud Buna ziua Pe ce baza un salariat angajat pe perioada determinata timp de o luna poate beneficia de somaj? Multumesc (vezi toată discuția)