avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA control rambursare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

control rambursare tva

Daca in perioada 2004-2005 ,pt anumite prestari de servicii de la p juridice nerezidente care se autofacturau,am facut taxare inversa 4426=4427 ,le-am prins in decontul de tva,doar ca nu am emis autofactura....cum justific deducerea tva-ului in fata organelor de control?Ce as putea face sa nu pierd dreptul de deducere?prin faptul ca am colectat tva prin nota ctb?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: maryette , utilizator 10:18, 27 Aprilie 2009
vad acum intrebarea dumneavoastra...sincer va trebui sa studiez codul fiscal si normele de aplicare din acea perioada.
nu stiu sigur daca atunci era prevazuta autofacturarea...Totusi, autofacturarea tine loc facturii furnizorului timp de 90 de zile, termen in care trebuie sa intrati in posesia facturii furnizorului....Aveti aceasta factura?
Din cate stiu, articolul privind masurile de simplificare (taxarea inversa), a fost introdus prin OG 83/2004 si privea doar anumite aspecte:

Art. 160^1. - (1) Furnizorii şi beneficiarii bunurilor prevăzute la alin. (2) au obligaţia să aplice măsurile de simplificare prevăzute de prezentul articol. Condiţia obligatorie pentru aplicarea măsurilor de simplificare este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată.
(2) Bunurile pentru care se aplică măsurile simplificate sunt:
a) deşeurile şi resturile de metale feroase şi neferoase, precum şi materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicată, cu modificările ulterioare;
b) terenurile de orice fel;
c) clădirile de orice fel sau părţi de clădire. Este considerată clădire orice construcţie legată nemijlocit de sol;
d) materialul lemnos. Prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se vor nominaliza bunurile care se încadrează în categoria materialului lemnos;
e) animalele vii.
(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea «taxare inversă». Furnizorii şi beneficiarii evidenţiază taxa pe valoarea adăugată aferentă acestor livrări, respectiv achiziţii, în jurnalele de vânzări şi de cumpărări concomitent şi o înscriu în decontul de taxă pe valoarea adăugată, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, fără a avea loc plăţi efective între cele două unităţi în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată.
(4) Beneficiarii care sunt plătitori de taxă pe valoarea adăugată cu regim mixt aplică şi prevederile art. 147, în funcţie de destinaţia pe care o dau achiziţiilor respective. Furnizorii deduc integral taxa pe valoarea adăugată la nivelul taxei colectate pentru livrările de bunuri pentru care au aplicat menţiunea «taxare inversă», chiar dacă sunt plătitori de taxă pe valoarea adăugată cu regim mixt.
(5) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii, cât şi beneficiarii. În situaţia în care furnizorul nu a menţionat «taxare inversă» în facturile fiscale emise pentru bunurile care se încadrează la alin. (2), beneficiarul este obligat să aplice taxare inversă, respectiv să nu facă plata taxei pe valoarea adăugată către furnizor, să înscrie din proprie iniţiativă menţiunea «taxare inversă» în factura fiscală şi să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3)."

Daca partenerii de afaceri ai dvs., erau persoane juridice nerezidente, asta inseamna ca nu erau inregistrate ca platitori de TVA in Romania. In perioada 2004-2005, Romania nu era stat membru UE.
Taxarea inversa in relatia cu parteneri din UE, a fost introdusa o data cu aderarea Romaniei (01.01.2007).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Precizez ca :
-este vb de art 150(1) lit b si art 151(1) lit b din Codul Fiscal 2004-2006,care spune ca platitorii de tva sunt benficiarii serviciilor efectuate de pers.impozabile stabilite in strainatate -pt op.care se impoziteaza dpv tva in Romania adica -si de aceea se emitea o fact.fiscala ,pe baza facturii externe.
-Completarea facturii fiscale era prevazuta in norme,si cuprindea valoarea tva prin convertirea valutei in lei.
-Nu am emisa acea factura fiscala,dar fisa de tva cuprinde nota ctb 4426=4427 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)
Tva sfarghiuelena sfarghiuelena Va rog sa-mi spuneti ce se trece la rubrica TVA, incepand cu ianuarie 2013,in cazul livrarii de mat.lemnos(taxare inversa)?Precizez ca sunt furnizor de mat. ... (vezi toată discuția)
Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)