As dori sa stiu si eu daca este avantajoasa conexarea a 2 dosare de executare silite pentru niste credite de nevoi personale neachitate la un singur executor, tinand cont ca ambii executori au stabilit deja onorarii?
In cazul conexarii celor 2 dosare la executorul care a executat cele dintai acte de executare, acesta va stabili un nou onorariu daca la celalalt executor si-a tras aproape integral onorariu stabilit?
Conexarea cauzelor se poate face daca sunt indeplinite trei conditii cumulative, adica identitate de parti, de obiect si de cauza din cele doua dosare care se cer a fi conexate. Daca este vorba despre doi executor nu cred ca se pot conexa dosarele decat daca se refera la executarea silita a aceluiasi titlu executoriu detinut de acelasi creditor.Daca este vorba despre sume diferite, cu izvor juridic diferit, atunci nu se va admite exceptia de conexitate... success!
Multumesc pentru raspuns. Competenţa. Conexarea executărilor
Inainte sa deschid acest subiect am citit articolul 653 alin. (1) din noul cod de procedura civila care spune asa:
Art. 653. - (1) Când, privitor la aceleaşi bunuri, se efectuează mai multe executări silite de către executori judecătoreşti diferiţi, instanţa de executare în circumscripţia căreia a început prima executare, la cererea persoanei interesate sau a oricăruia dintre executori, le va conexa, dispunând să se facă o singură executare de către executorul judecătoresc care a îndeplinit actul de executare cel mai înaintat, iar dacă executările sunt în acelaşi stadiu, de către executorul judecătoresc care a început cel dintâi executarea.
Din acest articol am inteles ca se face conexarea, adica reunirea celui de-al 2-lea dosar de executare silita de la al doilea executor la cel dintai executor, care a inceput prima executare, si ca in continuare separat se deruleaza cele 2 executari.
Inteleg ca acest text de lege impune si trebuie interpretat in sensul indeplinirii celor 3 conditii cumulative, chiar daca nu prevede in mod explicit?
Dupa cum ati citit si precizat si dvs.,textul de lege face referire la acele trei conditii de care vorbeam.Astfel instanta cea dintai sesizata cu executarea va dispune conexarea dosarelor, daca partea interesata va formula o cerere, si doar atunci cand executarea se face cu privire la aceleasi bunuri....in caz contrar nu se va admite conexarea....