avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu sotul necooperant
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu sotul necooperant

o prietena vrea sa divorteze de sot fara prea mult tam-tam,din cauza pozitiei in care se afla si vrea sa stie cum se poate mai usor,deoarece de comun acord nu poate neavand aprobarea sotului care vrea sa faca cat mai multe probleme. cam cat ar dura un asemenea proces, cat ar putea fi tergiversat de catre sot,in ce conditii s ar desfasura si ce ar trebui sa faca sa fie cat mai rapid? mentionez ca exista si un copil minor de 1 an si 7 luni si vrea sa stie daca are siguranta ca va ramane cu copilul dupa divort. va multumesc!
Cel mai rapid ar fi la notar.
Dar daca sotul este necooperant ar trebui chemat la avocat impreuna cu avocatul lui ca sa discute cum sa rezolve problema in mod silentios.

Daca nu se vor intelege va trebui sa ajunga la mediator intrucat vor ajunge la judecata daca nu se vor intelege alaturi de avocatii lor care ii vor sfatui cat se poate de bine.
si in cazul nefericit in care se ajunge la judecata cam cat poate sa dureze, ce trebuie facut si cum se obtine cel mai repede desfacerea casatoriei?
Apeleaza la mediator direct, daca sotul nu vine sau nu ajung la vreun acord, divortul il va cere in instanta, aici conteaza si motivul pt care cere divortul- ca sunt despartiti in fapt de cel putin 2 ani, din culpa comuna sau din culpa sotului si asta influenteaza durata, apoi conteaza daca stotul se prezinta sau nu, daca trimite intampinare sau nu, daca va exista rapid dovada indeplinirii procedurii de citare la dosar.. toate astea influenteaza durata. Apoi, poate se prezinta, se apara, se audiaza martori, se vor judeca pt copil.. mai se amana, mai vine vacanta judecatoreasca.. va dura 6 luni, un an.. doi ani.. nu stiu, depinde de mai multi factori.
Daca s-a ocupat de copil si pana la divort, are venituri si conditii bune de locuit, copilul va locui cu mama, iar ambii parinti vor exercita autoritatea parinteasca.

Mediatorul nu ii poate ajuta decat daca litigiul va fi iminent.
Daca litigiul va fi iminent mediatorul va fi de neocolit.
Nu are sens sa mearga la mediator daca pot divorta la notar.
Pot apela si la psihologi as zice eu si la avocati si la mediatori in acelasi timp daca isi permit financiar.
Dar...in acest caz avocatii pot discuta problema la un mod in care sa se poata intelege partile.
daca spune ca este necooperant cred ca conflictul este real nu iminent.

In instanta un proces de acest gen poate dura mult, chiar 1-2 ani, depinde cat se lungeste fiecare. Daca el vrea sa taraganeze divortul in instanta doar ca sa o sicaneze este dureros.

Solutia optima la momentul actual sa apeleze la un mediator si sa vedeti daca sotul ar fi in stare sa se aseze la o masa de discutii. Pana la urma e copilul la mijloc, care, in astfel de cazuri, pierde cel mai mult. Un tata trebuie sa isi asume si faptul ca un proces judiciar aduce pierderi semnificative copilului.

Alte discuții în legătură

Continuare la respingere actiune de divort cernatvioleta cernatvioleta daca sotul meu a cerut desfacerea casatoriei si a afirmat ca nu au rezultat copii minori in urma casatoriei, eu pot cere respingerea actiunii daca la acea data ... (vezi toată discuția)
Culpa exclusiva sau culpa comuna? DianaBea DianaBea Nici nu stiu unde sa ma mai adresez,ca as avea o mie de intrebari pe tema divortului...am intentat divortul in aug 2010,cerand desfacerea casniciei din culpa ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor in timpul vacantei judecatoresti ContSters141851 ContSters141851 buna!as vrea sa stiu daca inaintez divortul in 2 iulie,va fii judecat in septembrie dupa terminarea vacantei sau mai devreme?daca nu am depus inca actele de ... (vezi toată discuția)