avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ucidere din culpa. Neluarea unor masuri SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ucidere din culpa. Neluarea unor masuri SSM

Buna ziua!
Aveti idee de un avocat ce a mai avut spete in penal cu privire la ucidere din culpa prin neluarea unor masuri in domeniul SSM(protectia muncii), invinuire care sa vizeze lucratorul desemnat.
Incerc sa inteleg cum un lucrator desemnat care face tot ce ii sta in putere sa se respecte regulile de bun simt privind SSM, sa fie acuzat si apoi sa se judece pe fond pentru ucidere din culpa si neluarea masurilor ssm tot din culpa.
Poate ma puteti ajuta cu niste spete asemanatoare sa pot sa inteleg cum gandeste sistemul nostru judiciar.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:01, 28 Februarie 2014
Eu cred ca trebuie sa faceti apararea in raport de ceea ce aveti la dosar in ceea ce priveste probele si apararile argumentate conform carora nu este vinovat.
Daca cautati speta identica nu cred ca veti gasi si pierdeti timpul inutil.
Presupun ca ati cautat deja...ceva similar...
Multumesc pentru precizari.Dar revin totusi cu intrebarea daca din experienta dumneavoastra aveti cunostiinta de un avocat care sa se fi confruntat cu un astfel de caz, eventual unul din bucuresti.Mi-ar fi de mare folos!
Multumesc!
Eu va dau un sfat.
Apararea trebuie facuta la un mod atat de surprinzator incat parchetul sa nu o intelega decat atunci cand va fi prea tarziu iar instanta sa fie socata ca se poate asa ceva.
Cautati solutii si aparari fara sa cautati identitate daca vreti sa surprindeti si sa scoateti tot ce se poate scoate indiferent de circumstante.
Daca vreti sa mergeti pe copy si paste...e posibil sa aflati ca nu va ajuta.
Inventivitatea e vitala in aparare...zic eu...daca vreti sa intelegeti...si va spun din surse sigure...
In apararea dvs. puteti invoca prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006
-art.6 (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
(2) În cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilităţile sale în acest domeniu.
(3) Obligaţiile lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă nu aduc atingere principiului responsabilităţii angajatorului.
Poate fi un aspect legat de art.37 si 38 din aceeasi lege, aplicabil si dvs., daca ati primit o dispozitie scrisa (explicita) de la angajator, in sensul legii, pe care nu ati respectat-o intocmai si urmarea a fost producerea unui eveniment soldat cu victime omenesti/ decese, vatamari grave si/ sau daune materiale consistente.
Alt aspect poate fi legat de faptul ca nu ati informat angajatorul in timp util, asupra unor aspecte legate de ssm si in perioada imediat urmatoare s-a produs un eveniment soldat cu victime omenesti/ decese, vatamari grave si/ sau daune materiale consistente.
Pentru a gasi un avocat specializat in astfel de cazuri, va puteti adresa baroului din Bucuresti solicitand sa vi se recomande mai multi avocati, din care sa alegeti singur pe cel pe care il considerati potrivit.
In sprijinul dvs., va trebui sa prezentati documente scrise care sa ateste punctul dvs. de vedere si in acelasi timp sa demonteze, la obiect, invinuirile care vi se aduc de catre procuror.
gigipopa a scris:


Poate fi un aspect legat de art.37 si 38 din aceeasi lege, aplicabil si dvs., daca ati primit o dispozitie scrisa (explicita) de la angajator, in sensul legii, pe care nu ati respectat-o intocmai si urmarea a fost producerea unui eveniment soldat cu victime omenesti/ decese, vatamari grave si/ sau daune materiale consistente.



Articolele 37 şi 38 din Legea 319/2006 s-au abrogat prin Legea 187/2012 incepand de la data de 1 februarie 2014

LEGE nr. 187 din 24 octombrie 2012
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

ART. 183
Articolele 37 şi 38 şi alineatul (3) al articolului 42 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006, cu modificările ulterioare, se abrogă.

Stiu ca in urma unui accident de munca mortal de la o mare intreprindere de crestere a pasarilor din Bacau din anul 2012 cei doi mebrii ai serviciului intern de prevenire si protectie au fost acuzati de ucidere din culpa, nu mai stiu cum s-a finalizat cazul.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Am dat două declarații de martor în urma unui accident de muncă soldat cu invaliditate. acum sunt chemat pentru a mi se aduce la cunoștină schimbarea încadrării juridice, ce înseamnă asta? misu1972 misu1972 Buna ziua, in urma unui accident de munca cu invaliditate care a avut loc in 14.02.2016 am fost chemat la politie de doua ori unde am dat declaratie in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime Teodorescu Mihai Teodorescu Mihai Am primit an urma unui accident rutier de la procuratura o cumunicare an care se dispun urmatoarele:1.neinceperea urmariri penalein dosarul cu ... (vezi toată discuția)
Art. 349 c.p. cine poate fi subiect activ al infractiunii : ,,neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă...'' GeorgeAC GeorgeAC Poate fi subiect activ al infractiunii: Art. 349 C.P. ,,Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă...\'\' doar ... (vezi toată discuția)