avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare subventie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare subventie

Am o persoana peste 45 ani angajata pt care primesc subventie , data angajarii fiind dupa 20.11.2013 .Mi s a spus ca la acea data legea prinvind acordarea subventiei a fost modificata si nu se mai acorda scutirea contributiei la somaj nici pt angajat nici angajator.Luna aceasta nu mi au virat banii intrucat mi au spus ca nu au fost trecute corect in declaratia 112 procentele la contributia pt somaj.In declaratia depusa de mine 112 la contributia pt somaj datorata de angajator apare suma 4 ron iar la contributia pt somaj retinuta de la asigurati apare tot 4 ron , persoana fiind incadrata cu salariul minim.Eu nu inteleg de ce nu e corecta declaratia o data ce modificarea legii presupune ca nu se mai acorda scutirea iar declaratia mea 112 cuprinde suma reprezentand contributia pt somaj?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:32, 27 Februarie 2014
Cereti in scris Agentiei de Somaj sa justifice, tot in scris, masura luata si apoi reveniti sa vedem raspunsul primit.
Interventie moderator:
:rtfm:
alexa20:

1. Pentru a continua pe aceeasi problema nu este nevoie sa deschideti un topic nou.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

3. Asa cum procedati dvs. nu exista continuitate intre intrebari si raspunsuri si nu se va intelege nimic nici de catre noi si nici de catre dvs.


alexa20 a scris:
Am verificat din nou declaratia 112 si se pare ca a fost o eroare...am sunat la ajofm si mi spun ca nu mai imi dau subventia pt luna ianuarie intrucat nu a fost depusa declaratia corect pana pe 25 ale lunii.Eu doresc sa fac rectivicativa insa azi suntem in 26...dc depun rectificativa de ce nu mai primesc subventia?As dori sa stiu este acest lucru stipulat in lege ca dc declaratia 112 are o eroare si este depusa corect dupa 25 ale lunii se pierde subventia pe luna respectiva?Multumesc!


1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 60
...

(4) Contribuţia prevãzutã la art. 85 alin. (1) din lege reprezintã contribuţia angajatorului aferentã persoanelor încadrate în muncã din categoriile şi în condiţiile prevãzute la art. 85 alin. (1) din lege, pe care acesta este obligat sã o vireze lunar la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, potrivit art. 26 din lege.

(5) Pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite conform art. 85 din lege, precum si a scutirii de la plata contributiei prevazute la alin. (4), angajatorii vor depune, potrivit prevederilor legale, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii respective, prevazuta la titlul IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, iar la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, un tabel nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 20, insotit de copii de pe pontaj si de pe statul de plata, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere data prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sa rezulte ca, in raport cu numarul de angajati, angajatorul si-a indeplinit obligatia potrivit legii de a angaja persoane cu handicap, respectiv ca nu are, potrivit legii, obligatia de a angaja persoane cu handicap.

(6) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevãzute la alin. (5) pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege nu se acordã.

(6.1) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege se acordã pentru luna pentru care documentele prevãzute la alin. (5) sunt corectate şi depuse pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective.

(7) Perioada pentru care nu se acordã mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege din motivele prevãzute la alin. (6) face parte din perioada de acordare a acestor mãsuri de stimulare.


2. Din cele de mai sus eu inteleg ca si in cazul rectificarii D112 aceasta sa fie depusa tot in termenul initial, prevazut de lege, adica pana pe 25 ale lunii.

3. Puteti sa intrebati si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Multumesc pt raspuns,ce pot face insa intrucat cei de la ajofmspun ca nici declaratia pt luna decembrie nu a fost intocmita corect dar nu au vazut atunci si au virat banii pt luna decembrie.acum imi spun ca trebuie sa dau banii inapoi,au dreptul sa faca acest lucru?eroare din declaratie este ca la contributia somaj nu a fost trecuta suma la subventie ci la scutire,legea cand am primit eu conventia nu mai prevedea scutirea de la contributia pt somaj,contabila avand mai multi angajati cu aceasta conventie pe legea veche care presupunea scutirea contributiei la somaj a facut si pt angajatul meu la fel , a inversat sumele.este corect sa imi ia si banii pt luna decembrie o data ce atunci au acceptat declaratia ca fiind corecta si au virat banii?
Un raspuns competent puteti primi de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) daca va adresati pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date raportate eronate conform art. 80 din legea 76/2002 si art. 54 din normele de aplicare a ei vazuha vazuha cum poate fi atacata in instanta aceasta aberatie? Respectiv: art 80 legea 76/2000 stabileste dreptul angajatorului de a incasa o subventie ptr angajarea ... (vezi toată discuția)
Facilitati art 85 din legea 76/2002 anicosma anicosma Este corect sa nu se acorde subventia de la somaj, conform art 80 si 85 din legea 76/2002, daca s-au depus in termen toate documentele si declaratia 112, dar ... (vezi toată discuția)
Subventie somaj Popa Adrian Popa Adrian Cat timp ai maxim sa depui dosarul la somaj in vederea obtinerii unei subventii ca angajator, in cazul angajarii unui absolvent? Exista o limita? (vezi toată discuția)