avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog info despre drepturile proprietarului de imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog info despre drepturile proprietarului de imobil aflat in cladirea unui dezvoltator

Ma intereseaza sa inteleg anumite sintagme care apar in contractul de vanzare-cumparare pe care l-am incheiat recent cu un domn care a construit in regie proprie o cladire in care se afla si apartamentul meu.
Problemele care au aparut cu acesta se datoreaza faptului ca nu ne arata formula de calcul cf careia se ajunge la sumele de intretinere care ma privesc si pe mine si, in plus ne jigneste si ameninta pe toti cei de aici care suntem proprietari ca ne va lua centrala blocului pe care o folosim la comun.
Asadar, in contractul meu de v-c apar formulari ca ,,eu, proprietarul exclusiv al cladirii, vand apartamentul X ... avand o cota indiviza fortata si perpetua din partile comune ale imobilului si din terenul de sub constructie'' ,,eu vanzatorul declar ca nu exista datorii la furnizorii de utilitati comunale (desi adresa este in sect 5 - adaug eu)pt acest imobil anterior dezmembrarii imobilului facturarea fiind facuta pe numele Y (numele sau ca persoana fizica - adaug eu)...'' ,,incepand de la data autentificarii prez contract cumparatorul are oblig de a incheia cu furnizorii (individual sau prin intermediul asociatiei de proprietari)contracte de furnizare a utilitatilor comunale'' ,,eu Y declar ca sunt inregistrat la ANAF in scop de tva avand CUI ......'' ,,eu vanzatorul il garantez pe cumparator contra evictiunii si a viciilor imobilului, cf art 1695 si 1707 din Noul Cod Civil''.
Contoarele instalate in cladire sunt amplasate intr-un loc in care nu ni se permite accesul, exista contoare pasante...am mers la Enel sa inchei un contract individual, dar ei refuza sa faca asta deoarece se pare ca proprietarul Y de care vorbesc functioneaza in regim de organizare de santier, facturile individuale la gaze, dupa ce am incheiat contractul individual le gasesc desfacute (ne sunt citite)...
Cred ca atitudinea acestui domn este abuziva si m-ar ajuta un sfat al unui specialist in ceea ce priveste modul cum sa ne aparam drepturile.

Va multumesc.
Emilia
Cel mai recent răspuns: emilia31 , utilizator 12:37, 26 Februarie 2014
Centrala termica o detineti in cota indiviza numai daca se mentioneaza in contract ca ati cumparat-o.
Functionarea alimentarii la curent electric in regim de organizare de santier este ilegala si nepotrivita tehnic, intrucat acesta nu va suporta sarcinile la care va fi supusa de consumul casnic.
Intretinerea trebuie platita unei asociatii de proprietari. Aceasta se constituie la initiativa dvs, a proprietarilor, si ia fiinta printr-o cerere la Judecatoria de sector competanta.
Proprietarii nu sunt obligati sa plateasca dezvoltatorului, dar trebuie mai intai sa contracteze ei insisi cu funizorii (personal sau prin asociatie) pentru a elimina riscul deconectarii de catre titularul actual de contract de utilitati (dezvolatatorul).
Daca nu mai platiti si va ia centrala, il puteti da in judecata si cere daune (daca in contract se mentioneaza ca bunul se vinde cu utilitati si/sau cu centrala). Lipsa utilitatilor nu este evictiune ci este o situatie generatoare de prejudicii (cheltuieli) care mai departe dau dreptul la despagubiri in instanta.
Trebuie investigat daca exista elementele infractiunii de inselaciune (in contracte) daca dvs nu ati fi contractat in situatia in care ati fi stiut la semnare ceea ce stiti acum (situatia utilitatilor). In acest caz puteti formula o plangere penala.
La ce se refera exact aceasta formulare ,,eu vanzatorul il garantez pe cumparator asupra evictiunii si a viciilor imobilului''?
nu ne arata formula de calcul cf careia se ajunge la sumele de intretinere care ma privesc

1-Pentru a clarifica aspectul temeiniciei calcularii cotelor individuale de intretinere initial trebuie sa stabiliti daca persoana responsabila de valorile de intretinere este autorizata sa exercite responsabilitatea de administartor de imobile
Conform
L nr 230/2007 Art. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei şi au
acces, la cerere, la orice document al acesteia.


Totodata pentru clarificarea valorilor impuse ,aveti la indemana
HG nr 1588/2007 Art. 12. — Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle pnevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obIigatii:
A. Drepturi:


c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, Ia cerere, Ia orice document al acesteia;
d) sa primeasca expIicatii cu privire Ia calculul cotei de contnibutie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste Ia presedmnteIe asociatiei de proprietari, in tenmen de 10 zile de Ia afisanea listei de plata. Presedintebe asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda Ia contestatie In termen de 7 zile;
Problema este ca noi, cei care am cumparat apartamentele puse la vanzare inca nu am reusit sa ne infiintam ca Asociatie, am demarat asta, dar asteptam finalizarea si intrarea efectiva in legalitate. intre timp proprietarul cladirii este cel care calculeaza costul intretinerii/apartament si noi nu avem acces la formula de calcul, la pretul din contractul dlui cu furnizorii...ne ameninta toata ziua ca ne ia centrala blocului, desi avem contoare individuale la gaze, mai exista unul general al cladirii al carui index este citit si transmis la furnizor lunar si dupa care se face calculul facturilor noastre dupa o formula iarasi necunoscuta.
Pe scurt, domnul acesta ne exploateaza si ne-a mintit de la inceput. Nu stiu la ce instanta sa apelez care sa ma lamureasca ce vicii apar in contractul meu de vanzare-cumparare si cum putem combate abuzurile acestui domn.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contor curent apartament nou bogdanc2005 bogdanc2005 Buna seara, La achitarea unui avans pentru un apartament nou, cine plateste contorul de curent? Momentan se lucreaza inca cu curent de santier in ... (vezi toată discuția)
Probleme cu dezvoltatorul imobiliar valentinpit valentinpit buna ziua. de aproximativ o luna m-am mutat intr.un bloc nou. Toate bune si frumoase pana cand dezvoltatorul a inceput sa ne ceara banii pe contorul de gaze ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am făcut o promisiune bilaterala pentru a cumpara ... Andra1606 Andra1606 Buna ziua. Am făcut o promisiune bilaterala pentru a cumpara o casa de la PF, care este in constructie. Se poate trece in prelungirea promisiunii sau in ... (vezi toată discuția)