eu am nascut in septembrie , in dec sotul s a dus cu actele necesare la lucru sa treaca copilul pt deducere nici in ziua de azi nu am primit nici o deducere, luna trecuta contabila a venit cu un formular tipizat pe care cica sotul nu l a completat(nefiindu i dat)si i a mai cerut sa aduca de la mine de la lucru adev ca nu lucrez, eu fiind in concediu crestere copil sau declaratie pe propria mea raspundere, desi de 2 ori sotul i a tot dus copii dupa actele necesare le au pierdut.... intrebarea mea este daca se poate da retroactiv banii din moment ce nu e vina sotului meu ca nu i se dau banii, contabilitatea fiind facuta de o firma angajata pt asta nu de o contabila a firmei, si daca problmea tine de inspectoratul teritorial de munca ca sa pot face o reclamatie, care este modalitatea de calcul procente a acestui impozit?
Retroactiv nu va mai calculeaza dreptul la deduceri, darputeti solicita acesti bani de la Administratia financiara, unde veti depune desemenea toate documentele soliciatte si de societate. Nu stiu exact procedura, dar puteti intreba direct la administratia financiara de care apartineti.
Valoarea deducerii din impozit acordate depinde de castigul salarial al sotului, astfel:
mentionez ca valoarile sunt in lei vechi!!
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 10.000.001 lei şi 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acordă deducerea personală.
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 2.500.000 lei lunar.
Deducerea inseamna o parte din venit care nu se mai impoziteaza cu 16%, deci sotul dvs va beneficia cu aproximatie de 150.000 lei vchi (15 lei actuali) in plus la salariu pe luna pentru un copil trecut in intretinere, daca castiga sub 1000 lei.
Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre angajator.
Impozitul lunar se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva, daca este cazul;
- contributiile la fondurile de pensii facultative.
Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1000 lei inclusiv, daca au o persoana in intretinere - in valoare de 350 lei. Pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere deducerea personala este de 450 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1001 lei si 3000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive, respectiv cele de mai sus care se inmultaesc cu un coeficient calculat astfel [1-(Venit Brut Lunar-1.000)/2.000]. Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3000 lei nu se acorda deducerea personala.
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la angajator o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
In ceea ce priveste copiii aflati in intretinere, la aceasta declaratie contribuabilul va anexa si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.
Se ataseaza si documente justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri si altele. Documentele se prezenta in original si in copie, angajatorul pastrand copia dupa ce verifica conformitatea cu originalul.
Angajatorul va incepe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana in intretinere o data cu plata drepturilor lunare ale lunii in care contribuabilul a depus documentele justificative.
In situatia in care depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul va acorda deducerea personala reconsiderata o data cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.
In consecinta, daca sotul dumneavoastra a depus toate documentele justificative, iar angajatorul nu a operat modificarea deducerii personale, veti avea dreptul sa cereti angajatorului plata din urma a diferentelor valorice, daca nu se conformeaza - sa faceti o sesizare la ITM impotriva angajatorului, iar daca aceasta din urma metoda de control nu va conduce la reconsiderarea venitului pe care trebuia sa il obtina sotul dumneavoastra, va trebui sa actionati angajatorul in instanta, pentru a-i fi platite sotului diferentele de salariu.
Deducerea nu se calculeaza in procente ci raportat la venitul brut realizat, la numarul de persoane aflate in intretinere, a veniturilor realizate de aceste persoane daca sunt majore (cazul dumneavoastra in calitate de sotie), in functie de actele justificative depuse.
nu vad de ce ar mai merge tot sotul sa umble la circa financiara , cind de vina e firma, salariul este de aprox 1300 ron, asta insemna ca suma dedusa va fi mai mare sau mai mica de 15 ron? daca ma puteti indruma catre vreun link unde sa imi pot calcula aceasta deducere singura, ma ingrijoreaza faptul ca abia acum o luna i a fost adus spre completare formularul tipizat de luare in intretinere, in cazul unei reclamatii la itm sa nu se motiveze faptul ca nu era depus formularul, cind de fapt sotul nu avea de unde sal ia si nici nu stia ce trebuie sa complecteze. multumesc f mult pt lamuriri, si imi cer scuze pt limbajul greoi de nepriceputa in ale legilor
La un venit brut de 1300 ron primeste in plus datorita deducerii mai putin de 15 ron (aceasta suma scade cu cresterea veniturilor).
daca nu aveti un nr de inregistrare al cererii de acordare a dedeucerilor si nu aveti cum sa dovediti cand ati depus documentele necesare, nu prea cred ca vati avea succes de cauza.
Era bine daca erati mai atenta dvs sau sotul la fluturasul de plata din luna urmatoare soliciatrii deducerii.
daca sunteti convinsa ca ati depus toate actele cerute la angajator, atunci puteti sa discutati cu el problema sau sa faceti o solicitare scrisa in acest sense (cu nr de inregistrare)
Pentru contabila este destul de greu sa refaca calcule de salraii pe cateva luni, mai ales pe anul trecut, dar poate poate va face ceva, cine stie? sau macar poate va acorda o altfel de compensare pentru aceste luni, al mica intelegere , de ex un bon cadou de 50 ron ar acoperi cu indestulare ce ati pierdut (desi nu e o solutie deloc ortodoxa:sorry:) .. succes!
la depunerea actelor nu a primit nr de inregistrare, nici eu cind depuneam ceva acte la mine la lucru nu primeam nimic.. e prea mult de munca pt ei, dar a facut copie dupa cerea de mina facuuta atunci cu data de atunci, daca asta ar conta cu ceva...fluturas nu a primit lunar, ci si cu 2 luni in urma..nelucrind in ture , ci program fix nimeni nu cere fluturasul, contabila vine cam odata pe sapt la firma, despre ban nici nu poate fi vb... nu e nimic de mirare aici , daca nici orele suplimentare nu au fost trecute pe flururas, s au platit dar nu sti cite si cu cit.. singura solutie e la ITM