Daca tatal are custodie si program stabilit. si timp de 2 ani am avut o relatie buna in sensul ca am iesit impreuna cu copilul peste tot, nu l-a luat de acasa desi avea dreptul. Acum gasindu-si o relatie , doreste sa -l ia din mediu sa il tina cu actuala concubina, sa-l duca cine stie pe unde, ce pot face sa-l impiedic. ?
Copilul nu a stat niciodata cu el, noi nefiind casatoriti niciodata, copilul are 3 ani, iar concubina este de o foarte proasta factura.....
De asemenea copilul are si probleme de sanatate ( pe care nu le-am expus instantei tocmai pentru a-l proteja ) .
ma gandesc ca daca vine la usa sa nu ii deschid sau sa chem politia, protectia copilului .
Ce ma sfatuiti sa fac pentru a-miproteja copilul ?
Dar de ce considerati ca daca are o concubina nu mai poate lua copilul? Cand Dvs veti avea pe cineva insemana ca nu veti mai putea avea grija de copil? Cred ca cel mai bine ar fi sa stabiliti de comun acord cu tatal un anumit program si tip de comportament adecvat pentru copil (de ex: ora de culcare, programul de joaca, comportament al strainilor fata de copil, consumul de alcool in fata acestuia etc). Eventual un mediator va poate ajuta sa aveti in vedere toate aspectele in acordul pe care il veti semna.
"Daca tatal are custodie si program stabilit"inseamna ca aveti o Hotarare Judecatoreasca in care tatal are aceste drepturi. Ce s-a schimbat in situatie? E mai rece cu dvs? Cu copilul? Ca daca iesea pana deunazi cu dvs si cu copilul, si acum vrea sa iasa cu copilul singur ori cu noua lui prietena, nu vad nimic rau in asta pentru copil. Vorbim despre drepturile si interesele copilului, daca faptul e deranjant pentru dvs, nu obliga pe nimeni. Situatia este dificila pentru dvs, insa trebuie sa o depasiti si sa intelegeti ca relatiile evolueaza si se schimba.
Daca v-a spus clar ca vrea sa il ia, vedeti exact ce vrea. Custodia trebuie sa fie comuna, asa obliga legea, deci nici el nici dvs nu il puteti "lua". e un copil si trebuie sa constientizati ca separarea a fost intre dvs si tata, si nu intre copil si tata ori intre copil si mama. Tatal si mama nu se pot schimba toata viata, deci vedeti cum solutionati conflictul in mod amiabil, prin discutii cu el. E calea cea mai multumitoare pentru toti 3.
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.
Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.
Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.
Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).
In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.
In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.
Vor fi , de asemenea, audiati si martori .
Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.
Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.
Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia
Nu puteti face nimic ca sa-l impiedicati.
Daca aveti relatii bune, puteti discuta ce e bine si ce dauneaza copilului cu tatal: program de somn, de masa, ce poate manca si ce nu, cum se manifesta cand nu e simte bine, ce trebuie sa faca in diverse situatii, ce medicamente ia copilul, unde puteti fi gasita in caz ca e nevoie (eventual in scris ca sa fiti sigura ca ii este copilului bine si nu uita ce i-ati spus din clipa in care ati inchis gura).
Daca aveti relatii bune (ati avut incredere pana acum in el) nu vad de ce dintr-o data s-ar apuca sa duca copilul "cine stie pe unde" si i-ar face rau deliberat.
Nu puteti micsora programul doar pentru ca nu va place concubina tatalui, va trebuie mai mult de atat. Trebuie sa demonstrati ca tatal pune in pericol siguranta copilului.
Copilul avand 3 ani e normal sa inceapa sa petreaca timp doar cu tatal lui, in alt mediu decat cel de acasa. Instruiti tatal in ceea ce priveste nevoile copilului si vedeti cum evolueaza lucrurile. Incepeti prin vizite mai scurte si largiti-le pe masura ce constatati amandoi ca ii este bine copilului.
Chiar daca are probleme de sanatate, pana la proba contrarie, tatal este la fel de competent ca si dvs sa aibe grija de copil.
Daca aveti un program stabilit prin hotarare judecatoreasca si va opuneti desfasurarii lui aveti doar de pierdut.
Daca are un program restrans de vizita, la aceasta varsta ii este foarte usor sa obtina largirea lui. Ar fi mai usor pentru copil daca trecerea aceasta s-ar intampla intr-un mod cat mai pasnic cu putinta.
Multa intelepciune, va doresc.
imi cam tiuie in ureche "tranzactia", doamna avocat. Poate ca putem tranzactiona aur, argint, diverse marfuri, dar o relatie si anumite cadre de relationare deloc. Nu putem tranzactiona cu copilul in ceea ce il priveste legaturile lui cu parintii lui.
Daca partile se inteleg pot face o integere amiabila, chiar si netrecuta prin instanta. Daca parintii sunt in conflict, chiar si iminent nu neaparat in desfasurare, apelul la medierea problemei mi se pare necesar. Asta deoarece relatia parinti copil presupune emotii, sentimente, multa "substanta umana", si toate legaturile parintilor vor trebui sa se grefeze pe aceste feeling-uri parentale, dupa ce discuta cu mediatorul despre situatie, conflict, relatie copil mama, copil tata. O solutie la un astfel de conflict transpusa intr-un ACORD DE MEDIERE, ar suna mult cu mult mai bine decat o "TRANZACTIE", nu credeti? Stiu ca efectele juridice sunt la fel, dar haideti sa ne gandim si la efectele emotionale ale procedurilor. E vorba despre o relatie cu un copil, nu o casa de impartit.