avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu

Buna ziua.As dori o lamurire in aceasta problema: sotul meu, fost cadru militar , actualmente angajat cu, contract de munca colectiv, la o societate S.A, cu capital majoritar de stat, a depus dosarul de pensionare la Mapn.Dosar aprobat, decizia de pensionare primita incepand cu luna decembrie 2013, banii primiti(pensia)inclusiv pe luna februarie 2014.Cuantumul pensiei lunare este de 1600 ron. Ceea ce nu stim ,sunt urmatoarele aspecte:( 1 ) sotul meu are obligatia sa anunte conducerea societatii unde lucreaza ca este si pensionar?(2)nu ar vrea sa renunte la serviciu(este nascut in septembrie 1957), legea ii da dreptul sa fie si angajat cu, contract de munca?(3)Societatea unde este angajat, v-a avea vreun temei legal sa-l disponibilizeze sau sa-i desfaca contractul de munca?As dori un raspuns pe intelesul novicilor(adica noi), si o trimitere la legea care stipuleaza aceste reglementari.Va multumim ca existati, si ne oferiti raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Lica-v , utilizator 20:59, 27 Februarie 2014
1. Poate cumula pensia pentru limita de varsta cu orice alt venit.

2. Trebuie sa anunte pe angajator ca este pensionar pentru a nu i se mai retine contributia pentru somaj.

3. - Faptul ca este pensionar nu este un motiv sa i se inceteze contracul individual de munca.
- Indiferent ca este sau nu si pensionar poate fi disponibilizat in conditiile Codului muncii (de exemplu daca i se desfiinteaza postul pe care il ocupa).

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns.
acesta este singurul motiv pentru care trebuie sa anunte angajatorul ca a devenit si pensionar:sa nu i se mai retina somajul? Tinand cont ca nu este o suma prea consistenta, angajatul poate opta pentru varianta retinerii acestei sume de catre angajator, numai sa nu se afle ca este si pensionar?...sau angajatorul plateste si el cota parte la somaj pentru angajat, si atunci aceste sume ii vor fi imputate angajatului care este si pensionar?Disponibilizarea pe criteriul desfiintarii postului, este putin probabila, dar ,acest post poate fi ocupat de alti angajati de la alte puncte de lucru din cadrul societatii (in cazul unor restructurari de personal), si de aici dilema:angajatul este obligat de lege sa anunte angajatorul ca a devenit pensionar pentru limita de varsta?Disponibilizari se mai fac si pe alte criterii, nu tocmai legale,..de exemplu :are deja un venit(pensia)asigurat, sa-l punem in cap de lista,... si sa nu pierdem din vedere ca inca mai functioneaza nepotismul.Si ultima intrebare:la ce interval de timp(6luni sau 1 an)poate angajatul sa ceara veniturile realizate din salariu spre a le prezenta la Casa de Pensii pentru recalcularea pensiei?, si daca este adevarat ca fractiile de an(cateva luni), nu se iau in considerare (adica nu-ti mai adauga nimic la pensie) chiar daca platesti contributiile?Va multumesc mult.
1. - Angajatorul plateste si el contributia pentru somaj pentru fiecare salariat.
- Indiferent de motivele pe care le spuneti dvs. eu nu inteleg de ce nu ar spune ca este pensionar.

2. - Oricand doreste (dupa ce face o perioada lucrata) se poate prezenta la Casa de Pensii si sa solicite recalcularea pensie.
- Legea nu precizeaza o perioada minima pentru acest lucru.

3. - Pentru recalcularea pensiei nu ii trebuie adeverinta cu salariile.
- Casa de Pensii are evidenta salariilor si contributiilor sale in baza declaratiei nominale lunare (D112) depuse de angajator.
- Se prezinta la Casa de Pensii si completeaza cererea tip.
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate decizie de pensionare pe caz de boala cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea speta: Un angajat al unei societati comerciale a primit in luna august 2014 o decizie de ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii privind pensionarii cu drept de munca. cotycosty cotycosty Buna ziua. As dori daca e posibil sa-mi veniti in spriji, am citit in noul cod al muncii si nu am descoperit nimic in acest sens. Exista o situatie in care o ... (vezi toată discuția)
Contributi pfa tomageta tomageta pfa cod caen 6920 ,pensionar de invaliditate,plateste contributiile sociale? (vezi toată discuția)