avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil - contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil - contract vanzare cumparare

buna ziua , ma numesc Georgiana sunt casatorita de curand ,am o nelamurire ..parinti mei vor sa imi daruiasca un teren (contract vanzare cumparare) in cazul unui eventual divort as vrea ca acest pamant sa imi revina in totalitate, cum procedez?
Cel mai recent răspuns: ContSters305985 , utilizator 14:03, 2 Martie 2014
Nu stiu cat de ortodoxa este metoda dar v-o fac cunoscuta: parintii dvs. vand altcuiva (o persoana de incredere, se intelege .... ), iar ulterior, dupa intabulare, proprietarul va vinde dvs. iar la semnarea contractului de vanzare cumparare vin si parintii dvs.care declara ca sunt procuratori de fonduri pt.dvs. in vederea achizitionarii terenului. In contract se va stipula ca, desi sunteti casatorita, terenul devine bunul dvs.propriu. Actul este perfect legal, interesati-va la un notar.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
alla1975, utilizator
dar daca pe contract este precizat o clauza , nu este valabil?
Stimată doamnă,

Dacă părinții dvs vor să vă dăruiască un teren, nu este nevoie să apelați la forme indirecte, cum ar fi vânzarea-cumpărarea.

Astfel, părinții dvs pot să vă doneze terenul, făcând personal donația dvs. În acest caz, bunul primit va fi considerat bun propriu, nepartajabil. Acest procedeu ar fi chiar mai sigur decât vânzarea-cumpărarea, deoarece în acest din urmă caz, soțul ar putea să argumenteză că banii au fost comuni.

Evident, dacă părinții dvs vor să excludă de la moștenire pe fratele ori sora dvs, acest lucru este o altă poveste, iar în privința ambelor acte ar putea exista suspiciuni. În acestă situație, liberalitățile excesive se pot raporta.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
andreigrigoriu, moderator
Donatia este, ca putere,este mai slaba decat actul de vanzare? desi are cam aceleasi proprietati - transfer de titluri. Donatia poate fi revocata de donatar pe perioada vietii sau ali mostenitori, vreau sa precizez ca eu mai am un frate.
Stimată doamnă,

Nu cred că se pune problema puterii actelor juridice, în acest mod. Citiți cu atenție ce am postat și veți vedea că am spus co soțul dvs ar putea arguenta, în cazul uynui partaj, că bunul vândut este comun.

V-am mai și spuns, anume, că este altă poveste dacă, în mod real, se dorește o dezmoștenire.

Ce aș mai putea spune? Dacă donația nu reprezintă o liberalitate excesivă, adică încălcarea rezervei fratelui, de poate face, dacă nu, ar trebui găsită o altă cale, având în vedere și ce v-am spus cu privire la natura partajabilă a bunului.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Doar un copil are dreptul la mostenire? emilia_07 emilia_07 Eu stau in aceeasi casa cu parintii mei, cu sotul meu si 2 copii. Fiecare are baie, bucatarie, 2 camere , iar parintii mei au in plus fata de noi o bucatarie. ... (vezi toată discuția)
Proprietate virgildicu1975 virgildicu1975 O proprietate imobiliară obţinută prin donaţie de la părinţi poate fi contestată? Donaţia are un statut juridic inferior actului de ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)