avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Contract de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Contract de mediere

Buna seara, am o problema si as dori cateva sfaturi momentan. Acum doi ani am facut la mediator cu fostul sot un contract de divort si de partaj prin care eu ramaneam cu casa care era oricum pe numele meu dar la care contribuise si el initial la cumparare cu o suma de bani ce a constituit avansul casei, iar prin mediere eu m-am angajat sa ii dau banii inapoi plus inca ceva peste. Acum m-am razgandit si nu mai vreau sa ii mai dau banii aceeia in plus iar el ma ameninta ca se duce in instanta cu contractul semnat la mediator. Are vreo sansa de castig in instanta daca eu spun ca nu mai sunt de acord cu suma initiala pe care i-am propus-o si ca vreau sa ii dau doar suma mai mica ? Apreciez parerile fiecaruia si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: leonardy44 , utilizator 12:33, 21 Iulie 2024
Totul depinde de continutul contractului, clauzele contractuale daca se rspecta sau nu. Este foarte normal sa va respectati conventia incheiata in fata unui mediator. Sansele sunt de partea sotului.
dar din cate am inteles la tribunal (in fata judecatorului) pot sa ma razgandesc ( nu mai sunt de acord cu intelegerea initiala si vreau sa facem alta) iar astfel judecatorul ar respinge cererea lui de investire a acordului de mediere si el ar fi nevoit sa deschida alt proces pentru partaj, defapt acesta fiind si scopul urmarit de mine, ce ziceti as avea vreo sansa ?
Acordul de mediere trebuia supus incuviintarii instantei sau notarului la vremea semnarii lui deoarece presupunea transferul unei proprietati. Totusi daca motivul pentru care nu mai doriti sa va respectati cuvantul si semnatura din motive de buna credinta puteti incerca o noua mediere.
@dra_irina

In primul rand, imobilul respectiv, daca a fost achizitionat in perioada in care erati casatoriti, chiar daca este "pe numele dumneavoastra" ar trebui sa fie bun comun, cu atat mai mult cu cat fostul sot a contribuit efectiv cu o parte din suma. In aceste conditii, acordul de mediere pe care l-ati semnat ar fi trebuit incuviintat de instanta, situatie in care devenea executoriu. Sa intelegem ca nu s-a intamplat acest lucru?

Situatia de mai sus s-ar schimba in cazul unei casatorii incheiate dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (2011), daca sotii ar fi incheiat o conventie matrimoniala prin care sa aleaga un alt tip de regim matrimonial decat cel al comunitatii legale. Poate asa s-a intamplat (desi nu cred, dat fiind faptul ca ati divortat acum doi ani), iar imobilul este bunul dumneavoastra propriu. In acest caz, nefiind vorba despre un transfer de proprietate, acordul nu ar fi fost obligatoriu de supus incuviintarii instantei. Va aflati in aceasta situatie?

Acordul de mediere agreat si semnat de catre parti le obliga pe acestea la respectarea lui, respectiv ducerea la indeplinire a obligatiilor asumate. Ca valoare juridica, este un contract bilateral, sinalagmatic si consensual. Daca el nu a fost incuviintat pentru a deveni executoriu, fostul sot poate deschide o actiune ex contractu, obligandu-va sa va indepliniti obligatiile asumate. De asemenea, poate solicita si daune.

Totusi, daca acordul de mediere viza atat desfacerea casatoriei, cat si partajul si nu a fost incuviintat de instanta la acel moment, cum ati divortat?
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Imi cer scuze domnule 'mediator_comeaga' dar stiu ca actul acesta semnat in fata unui mediator NU are nici o valoare juridia si nu obliga pe nimeni, este doar un acord semnat la un moment dat cu care eu nu mai sunt de acord ! ( va rog daca gresesc sa ma corectati dar d.p.d.v. juridic )
Imobilul a fost cumparat de catre mine inainte de casatorie (eram impreuna la momentul cumpararii doar ca el mi-a dat niste bani care au constituit avansul pentru casa respectiva pe care eu am luat-o cu credit ipotecar pe numele meu dinainte de casatorie), nu am incheiat niciodata nici un act pana la acest contract de mediere pe suma respectiva ci am stiut doar noi si familiile. De divortat am divortat la primarie la o perioada de cateva luni dupa ce am semnat acordul. Toata stima !

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Divort mediator elenagea elenagea daca partile sunt de acord cu divortul,se mai da si un timp de gandire pana cand se hotaraste desfacerea casatoriei?sau la prezenta si acordul ambilor se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ..va rog un răspuns ..in urma cu cinci ani sa făcut ... Adela vadana Adela vadana Buna ziua ..va rog un răspuns ..in urma cu cinci ani sa făcut o mediere însă eu că parte nu am fost prezent doar soțul și reclamanta ..deci am făcut un ... (vezi toată discuția)