avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Contract de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Contract de mediere

Buna seara, am o problema si as dori cateva sfaturi momentan. Acum doi ani am facut la mediator cu fostul sot un contract de divort si de partaj prin care eu ramaneam cu casa care era oricum pe numele meu dar la care contribuise si el initial la cumparare cu o suma de bani ce a constituit avansul casei, iar prin mediere eu m-am angajat sa ii dau banii inapoi plus inca ceva peste. Acum m-am razgandit si nu mai vreau sa ii mai dau banii aceeia in plus iar el ma ameninta ca se duce in instanta cu contractul semnat la mediator. Are vreo sansa de castig in instanta daca eu spun ca nu mai sunt de acord cu suma initiala pe care i-am propus-o si ca vreau sa ii dau doar suma mai mica ? Apreciez parerile fiecaruia si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: leonardy44 , utilizator 12:33, 21 Iulie 2024
contractul este lege intre parti, deci trebuie respectata ca atare. Fie ca e facut verbal, fie ca e facut in scris, fie ca e redactat de catre un mediator si semnat de parti. Acordul de mediere trebui respectat de partile care il semneaza, el fiind un contract intre ele. Valoarea juridica este aceea de conventie, contract. Puterea juridica este data de executabilitatea lui. Daca il autentificati la notar ori consfintiti in instanta, devenea titlu executoriu, adica in caz de neexecutare a lui se mergea direct la executor. Daca nu s-a autentificat ori consfintit nu poate fi pus in executare silita, ci se va merge in instanta, cu actiunea de a face. In cadrul unui eventual proces reclamanatul va solicita instantei - executarea contractului, iar instanta, verificand cele prevazute in contract-acord de mediere si probatoriul dvs, va va obliga sa executati cele contractate, atat timp cat este vointa dvs de la momnentul acela. Deci oricum le veti executa. Numai ca daca se demaraeaza un nou proces va trebui sa suportati si costurile acestuia.

Pe langa cele de mai sus, daca acordul de mediere priveste un imobil si nu a fost autentificat de notar ori consfintit de instanta, este NUL de drept.
mediatordorinilie a scris:


Pe langa cele de mai sus, daca acordul de mediere priveste un imobil si nu a fost autentificat de notar ori consfintit de instanta, este NUL de drept.


Prin amabilitatea @drei_irina am inteles la ce se referea de fapt acordul. Nici la divort, nici la transfer de drept de proprietate. Doar la plata acelei sume de bani.

Imobilul fiind dobadit anterior casatoriei, este bun propriu al domnisoarei. Ca atare, acordul partilor viza doar plata unei sume de bani care sa compenseze investitia initial facuta de fostul sot, inainte de casatorie si pe care acesta, probabil, nu o poate proba... Sau poate.

Concluzie, din punctul meu de vedere: acordul nu era obligatoriu de autentificat sau incuviintat, insa daca s-ar fi intamplat acest lucru ar fi devenit executoriu. Pentru respectarea obligatiilor asumate, in cazul in care cele convenite nu se mai respecta de catre una dintre parti, partea prejudiciata va putea face ceea ce am descris mai sus.

@dra_irina, "d.p.d.v. juridic" acordul de mediere este un contract. V-a raspuns si colegul meu, insa ma simt obligata sa raspund intrebarii pe care mi-ati adresat-o. Odata semnat, partile sunt obligate sa-l respecte. Faptul ca dumneavoastra "v-ati razgandit" poate atrage niste consecinte. Daca ati inteles acum pe deplin ce inseamna acest lucru, veti decide dupa cum veti considera intre trei variante pe care le vad eu ca fiind posibile:
1. nu platiti, asteptati sa vedeti daca fostul sot introduce o actiune in acest sens si va formulati apararea asa cum veti considera de cuviinta;
2. initiati o noua mediere, iar daca aceasta este acceptata de fostul sot, renegociati alti termeni intr-un nou acord;
3. platiti suma conform intelegerii initiale.

Va doresc numai bine!


Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Multumesc tuturor celor care au avut amabilitatea si disponibilitatea sa imi ofere punctul lor de vedere asupra spetei ridicate. Inchid momentan acest topic si va urez mult succes in continuare !
Acordul de mediere este un inscris sub semnatura privata. Deoarece se refera la un imobil, ca sa devina titlu executoriu trebuia supus incuviintarii instantei sau autentificat la notar.
Daca ratele le-ati platit in timpul casatoriei, este posibil ca in instanta sotul sa obtina o suma mai mare decat cea convenita in acord. Poate ca ar fi bine sa incercati un nou acord de mediere.
Bună ziua!
Se poate anula un acord de mediere ?
Mulțumesc!

mediator_comeaga a scris:

@dra_irina

In primul rand, imobilul respectiv, daca a fost achizitionat in perioada in care erati casatoriti, chiar daca este "pe numele dumneavoastra" ar trebui sa fie bun comun, cu atat mai mult cu cat fostul sot a contribuit efectiv cu o parte din suma. In aceste conditii, acordul de mediere pe care l-ati semnat ar fi trebuit incuviintat de instanta, situatie in care devenea executoriu. Sa intelegem ca nu s-a intamplat acest lucru?

Situatia de mai sus s-ar schimba in cazul unei casatorii incheiate dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (2011), daca sotii ar fi incheiat o conventie matrimoniala prin care sa aleaga un alt tip de regim matrimonial decat cel al comunitatii legale. Poate asa s-a intamplat (desi nu cred, dat fiind faptul ca ati divortat acum doi ani), iar imobilul este bunul dumneavoastra propriu. In acest caz, nefiind vorba despre un transfer de proprietate, acordul nu ar fi fost obligatoriu de supus incuviintarii instantei. Va aflati in aceasta situatie?

Acordul de mediere agreat si semnat de catre parti le obliga pe acestea la respectarea lui, respectiv ducerea la indeplinire a obligatiilor asumate. Ca valoare juridica, este un contract bilateral, sinalagmatic si consensual. Daca el nu a fost incuviintat pentru a deveni executoriu, fostul sot poate deschide o actiune ex contractu, obligandu-va sa va indepliniti obligatiile asumate. De asemenea, poate solicita si daune.

Totusi, daca acordul de mediere viza atat desfacerea casatoriei, cat si partajul si nu a fost incuviintat de instanta la acel moment, cum ati divortat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Divort mediator elenagea elenagea daca partile sunt de acord cu divortul,se mai da si un timp de gandire pana cand se hotaraste desfacerea casatoriei?sau la prezenta si acordul ambilor se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ..va rog un răspuns ..in urma cu cinci ani sa făcut ... Adela vadana Adela vadana Buna ziua ..va rog un răspuns ..in urma cu cinci ani sa făcut o mediere însă eu că parte nu am fost prezent doar soțul și reclamanta ..deci am făcut un ... (vezi toată discuția)