avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna seara,
Prin intermediul acestui forum, as dorii sa aflu si eu, daca este posibil, ca un fost angajat, cu norma intreaga, timp de 6 ani, poate beneficia de somaj, avand in vedere ca a demisionat de la locul respectiv de munca, iar acum este liber de contract, dar fara reusita in a se angaja din nou.
Multumesc anticipat! :(
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:25, 27 Februarie 2014
Nu beneficiaza de somaj la incetarea CIM solicitata de el.

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
Art. 5
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b), prin demisie - art.81, concediere disciplinara - art.248 alin.(1) lit.e), nu dau posibilitatea fostului angajat sa beneficieze de indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: am lucrat 5 ani la o firma si mi s-a desfacut contractul de munca cu acordul partilor, ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de somaj? nico_diana@yahoo.com nico_diana@yahoo.com buna ziua, am trecut dintr-un concediu crestere copil in altul, in timpul celui de al doilea concediu am primit trei salarii compensatorii, dupa care am ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Imi puteti spune va rog cum poate inceta un contract individual de munca, fara ca angajatul sa nu piarda dreptul la somaj. Va multumesc! (vezi toată discuția)