avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre clauzele contractuale incalcate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre clauzele contractuale incalcate

Maine voi avea un interviu la o firma de call center, part time, si am aflat, din forum-uri, ca multa lume pleaca si multa lume vine la firma aceea. Cu privire la subiect, am aflat ca la inceput, cand te angajezi, va trebui sa semnezi o clauza contractuala in care spune ca nu ai voie sa demisionezi in primele 6 luni,altfel, platesti 500 $. Cu toate acestea, foarte multa lume pleaca, si am aflat ca nimeni nu a platit acele sume. As dori sa stiu, daca pot sa fac si eu asa, si daca risc sa platesc acea suma, si mai intai de toate, daca e legal ca ei sa imi ceara acea clauza, din moment ce ei doar ma angajeaza, si nu sunt legat de ei nu nimic (in afara de contract)
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:12, 28 Februarie 2014
O astfel de clauza nu este legala.
Doar in cazul formarii profesionale a carei contravaloare este suportata de angajator si doar printr-un act aditional la CIM se poate introduce o clauza care sa-i permita angajatorului sa solicite despagubiri in cazul demisiei salariatului inaintea unui termen stabilit.
Dar ei spun ca ofera training-ul in schimb; tot nu este legal?
1. Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

2. Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 alin. (1) din Codul muncii.

3. Actul aditional ce se doreste a fi incheiat va trebui sa cuprinda si clauze cu privire la formarea dvs profesionala (Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă) , astfel incat sa fie valabil.
blairy a scris:

Dar ei spun ca ofera training-ul in schimb; tot nu este legal?

Dupa cum vi s-a explicat mai sus, o astfel de clauza e legala daca e introdusa printr-un act aditional ulterior incheierii CIM. Suma respectiva nu trebuie sa depaseasca cheltuielile efectuate de societate cu formarea dvs profesionala. Nu se poate introduce o suma aleatorie.
Conf art 198 alin 3 CM nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa la contractul de munca pentru obligativitate de 2 ani xamalinda xamalinda Buna ziua, Sotul meu in decembrie a optat pentru un alt post la locul lui de munca,unde a avut interviu si l-au acceptat. I-au facut un training de 2 ... (vezi toată discuția)
Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)
Demisie cu clauza Djsmiley90 Djsmiley90 Daca am venit calificat la o firma și ei apoi m-au autorizat și mi-au pus o clauză de reziliere de 100 mil pe 2 ani..cum pot sa îmi dau demisia fara să ... (vezi toată discuția)