gociucatalin a scris:
Buna seara,
Din 2005 pana in 2009 am acumulat datorii la intretinere de 11,8 milioane + penalizari de 8,7 milioane la un apartament cu 1 camera nelocuit, debransat de la caldura. cei de la asociatie mi-au incriminat legea 1588/2007 prin care totii proprietarii sunt obligati sa pleasca pentru lumina de pe scara, curatenie.... cu toate ca nu este locuit apartamentul.
Intrebarea mea este daca legea se aplica retroactiv sau de cand a fost publicata in monitorul oficial? si daca chiar trebe sa platesc acesti bani daca le pot cere legal sa platesc esalonat pe o perioada de 6-12 luni? si sa nu platesc penalizari avand in vedere ca nu a locuit nimeni la acea adresa?
Multumesc,
Normele de aplicare a legii 230/2007 va obliga la plata cheltuielilor chiar daca nu locuiti in apartament:
Art. 32. -
(1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în altesituatii
Dar asociatiile de proprietari au functionat legal si inainte de 2007, conform HG 400/2003, a statutului asociatiei, conform hotararilor adunarii generale, etc. Si atunci proprietarii erau obligati sa participe la cheltuielile comune, la cheltuielile pe suprafata utila sau cota indiviza, etc. Deci nu se pune problema aplicarii unei legi retroactiv. Puteti doar sa refuzati datoriile mai vechi de 3 ani, pe care instanta le-ar prescrie , daca ajungeti in instanta.
Puteti sa va luati un angajament scris fata de asociatie ca platiti esalonat datoriile inclusiv penalizarile si nu mai ajungeti in instanta. Conducerea asociatiei poate chiar sa nu va mai calculeze penalizari pentru cateva luni pana achitati .