Buna ziua
In urma cu cateva zile angajatorul mi-a cerut sa semnez un bo in alb ca garantie ca nu aduc prejudicii firmei.
Lucrez ca agent de vanzari si am refuzat sa semnez
Mi- au cerut demisia si sunt de acord cu ea
Insa intampin ceva pb
1.nu stiu daca cele 20 zile de preaviz sunt zile calendaristice
2.am bani opriti din salariu ca garantie.de 3 ani ne- a oprit lunar o suma .eu stiam ca trebuie sa imi fie returnata odata cu nota de lichidare si cu celelalte drepturi banesti.dansii sustin ca nu..ca se vireaza in contul de salarii dar in luna mai(ei imi depun demisia in 303)
Eu stiam ca la garantii trebuiesc aplicate si cateva procente dobanda insa dansii nu vor asta
3.am in 3 ani si 4 luni doar 20 zile concediu de odihna efectuat.am cerut bani insa...au spus ca nu e posibil asa ceva
Va rog sa ma indrumati cr pot face in situatiile de mai sus
Multimesc.toaye cele bune
1. Durata preavizului este cea mentionata in c.i.m. sau intr-un act aditional la c.i.m. . Acolo este prevazuta daca cele 20 de zile sunt aclendaristice sau lucratoare.
2. Legea nr.22 din 18 noiembrie 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste
Art. 15. - Garantia in numerar va fi depusa de catre organizatia socialista la Casa de Economii si Consemnatiuni, inscriindu-se intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat de organizatia socialista in favoarea careia s-a constituit garantia.
Pentru garantia depusa, Casa de Economii si Consemnatiuni acorda o dobinda de 1,5 % pe an.
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.
Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.
In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de organizatia socialista pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.
3. Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m., potrivit art.146 alin.4 C.mun.
In cazul garantiei mai are 800 lei de plata ptr un prejudiciu la masina de serviciu.dar are garantii cam de 6000 lei.deci sa inteleg ca ei at trebui in 10 zile dupa terminarea preavizului sa ii dea 5200 lei.ptr ca nu au nici un contract cu cec ptr carnete.ar trebui o disp de plata ptr garantii si platit co.astea odata ci nota de luchidare si cu salariul ptr luna martie la sf lui martie sau in mai cand sustin domnii patroni?
Si toate drepturile banesti trebuiesc inmanate la data incetarii cim mai putin garantiile care trebuiesc date in maxim 10 zile de la incetarea cim?
Unde trebuie sa ma adresez daca nu imi sunt acordate?
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
2. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
In speta, data platii salariului va fi data de ..... ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca.
Restituire garantie
nick200
Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)