avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC obligatoriu de o luna la PFA cu pierdere fiscala ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC obligatoriu de o luna la PFA cu pierdere fiscala in ultimele 12 luni

Buna ziua,
sunt PFA si sunt interesat sa aflu daca are rost sa ma mai zbat pentru CCC. Momentan e sotia in CCC si ea doreste sa revina la job mai repede pentru a prinde si stimulentul de insertie.
Copil nascut in 23 mai 2012.
Mama doreste sa revina la lucru in 15 Martie.
Tatal(eu) doresc sa intru in 23 aprilie - 23 mai in CCC obligatoriu pentru celalalt parinte.
1. Este posibil?
2. Daca eu ca PFA in ultimele 12 luni de dinantea nasterii copilului nu am avut profit deci nu am platit niciun leu impozit la fisc, mai pot lua indemnizatia de crestere copil, minima de 600 RON pentru luna in care voi sta in CCC?!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 19:57, 28 Februarie 2014
Da, este posibil si veti primi o indemnizatie pentru CCC de 600 lei lunar.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Tatal(eu) doresc sa intru in 23 aprilie - 23 mai in CCC obligatoriu pentru celalalt parinte.


CCC nu este obligatoriu pentru celalalt parinte. Daca indepliniti conditiile de acordare, aveti dreptul sa-l solicitati, caz in care mama pierde 1 luna din durata CCC solicitata de ea.

OUG nr.111/2010:
ART. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.


Va multumesc amandurora pentru raspuns.
La un calcul amanuntit, in acea perioada ma avantajeaza mai mult cei 600 decat castigul de la PFA.
Inrebare cu un raspuns extrem de important pentru mine:
Din 23 aprilie intru in CCC si timp de o luna cat am PFA-ul suspendat, normal ca nu voi mai avea dreptul sa eliberez facturi si ,,sa muncesc,,. Dar ce ma fac daca in perioada aceasta de suspendare(23 aprilie-23 mai) eu incasez bani in cont bancar de pe facturi eliberate inaintea perioadei in care ma aflu in CCC???! Cum se justifica in actele PFA acest lucru?
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.
...
Asa mai merge, ca ma speriasem...:frantic:
Multumesc inca o data si va doresc multa sanatate !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu paternitate ggdaniel ggdaniel BUNA ZIUA,PUTETI SA MA AJUTATI VA ROG CU UN RASPUNS, IN ACEST MOMENT LUCREZ SI BENEFICIEZ DE STIMULENTUL DE INSERTIE,AS PUTEA RENUNTA LA ACESTA SI SA INTRU ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie iulyt iulyt Buna seara. copilul meu face in aprilie 2 ani,eu am facut cerere pt stimulent de insertie (cu declaratia sotului ca nu vrea ultima luna pt ccc) in ianuarie. am ... (vezi toată discuția)