Buna seara. copilul meu face in aprilie 2 ani,eu am facut cerere pt stimulent de insertie (cu declaratia sotului ca nu vrea ultima luna pt ccc) in ianuarie. am primit o hartie cum ca mi se suspenda indemnizatia si mi se acorda stimulent, si una prin care mi se suspenda stimulentul incepand cu luna martie, intrucat tatal poate beneficia de cel putin o luna de concediu si de indemnizatie. daca sotul nu ia acea luna de ccc, de ce sa pierd stimulentul pe luna respectiva? daca stiam, bineinteles ca optam pt ccc
Conf art 11 lit a OUG 111/2010 dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, asrfel incat cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept.
Conf art 4^1 alin 1 HG 52/2011 in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
In concluzie, daca si sotul dvs indeplineste conditiile de a beneficia de CCC, atunci este obligat sa solicite o luna de CCC sau stimulent de insertie, in caz contrar veti pierde dreptul la stimulent sau CCC pe luna respectiva.
1. - Daca sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si nu solicita cel putin o luna de CCC atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.
- In aceasta luna nu veti primi nici indemnizatie pentru CCC nici stimulentul de insertie.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabilapersoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
3. Asadar nu puteati sa beneficiati dvs. de CCC in ultima luna, in locul tatalui copilului.