avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Speta Dreptul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Speta Dreptul Muncii

ajutor va rog..(

Ţinînd cont de prevederile Legii cu privire la sindicate, patronul SRL „Egalitate” (37 salariaţi) a acordat oragnului sindical din unitate o încăpere special amenajată pentru desfăşurarea activităţii. Ulterior, patronul a cerut organului sindical să achite plata pentru întreţinerea gospodărească, încălzirea, iluminarea, serviciile de dereticare şi pază, dotarea amenajărilor, motivînd că libertatea (de asociere) presupune şi nişte cheltuieli pe care patronul nu şi le poate asuma.
Evaluaţi soluţiile de rezolvare a conflictului, din perspectiva patronului în contrast cu cele ale organului sindical.........
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:22, 2 Martie 2014
Intr-adevar, angajatorul nu are nicio obligatie de a suporta cheltuielile de organizare si de functionare ale sindicatului.

Incaperea pusa la dispozitia sindicatului s-a facut in baza unui act sau doar in baza unei intelegri verbale?
pai, nustiu..aceasta este o speța pe care trebuie sa o rezolv pentru lucrare.textul este numai acesta si nu este specificat in baza carui act .
Potrivit legii nr.62/2011:
Art. 21
Bunurile mobile şi imobile din patrimoniul organizaţiilor sindicale pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat, fără a putea fi împărţite între aceştia.

Art. 22
(1)Organizaţia sindicală poate dobândi, în condiţiile prevăzute de lege, cu titlu gratuit sau oneros, orice fel de bunuri mobile şi imobile necesare realizării scopului pentru care este înfiinţată.
(2)Organizaţiile sindicale reprezentative, în condiţiile legii, pot negocia prin contractul colectiv de muncă la nivel de unitate punerea la dispoziţie a spaţiilor şi facilitaţilor necesare desfăşurării activităţii sindicale.
(3)Pentru construirea de sedii proprii, confederaţiile şi federaţiile sindicale reprezentative pot primi, în condiţiile prevăzute de lege, în concesiune sau cu chirie, terenuri din proprietatea privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale. Închirierea sau concesionarea se face prin act administrativ emis de autoritatea competentă.

Prin urmare, pe cale de interpretare, angajatorul nu are obligatia de a asigura acele cheltuieli necesare functionarii organizației sindicale , decat daca asa ceva este prevazut intr-un act încheiat intre parti sau in ccm aplicabil angajatorului.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)
Sindicat mariusastra mariusastra Buna ziua lucrez intr o firma mare din domeniul pieselor auto si am o nelamurire am citi pe net ca poti sa ti faci un sinidcat scria ca ti trebuie minim 5 ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)