voi incerca sa va expun succint urmatoarea speta: in urma unui accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane si decesul celei de a doua persoane, s-a dat sentinta urmatoare: in baza art 33 lit b cod penal raportat la art 34 alin 1 lit b din cod penal se contopesc pedepsele de la 1,6 ani inchisoare si 4 luni inchisoare( cu suspendare) si inculpatul urmeaza sa execute pedeapsa ce mai grea iar firma de asigurari urmand sa despagubeasca urmasii decedatei si victima ramasa in viata.
1. ma intereseaza daca la curtea de apel se mai pot aduce dovezi in scris si prin martori pentru daunele materiale si morale rezultate in urma celor 2 operatii suferite ca urmare a vatamarii corporale. precizez faptul ca in faza judecarii fondului, au fost prezentate doar o mica parte a actelor justificative( asta din lipsa de interes a avocatului), au fost audiati martori, nu s-au cerut cheltuielile de judecata, nu s-au facut demersurile necesare recuperarii daunelor materiale decat pentru o mica parte din ele. victima are indosariate un numar mare de acte justificative, retete medicale, bonuri de la farmacii, scrisori medicale, facturi cu valoarea bunurilor distruse care nu au fost prezentate in faza judecarii fondului
2.in urma schimbarii codului penal, perioada de ingrijiri medicale s-a schimbat de la 60 la peste 90 zile. primul certificat medico legal eliberat la o luna dupa accident acorda 80-90 zile ingrijiri medicale. la 2 luni dupa acident a aparut o complicatie si victima a inteprins o noua interventie chirurgicala iar in prezent asteapta programarea pentru o noua interventie chirurgicala in vederea extragerii placii de ososinteza.
poate cere eliberarea unui nou certificat medico legal in care sa se mareasca numarul de ingrijiri medicale?
3. care este calea legala prin care victima poate administra dovezile si cand trebuie sa o faca, inainte de inceperea procesului sau la prima infatisare? se poate depune la dosar un borderou cu actele si chitantele medicale impreuna cu noul certificat medico legal inaintea inceperii procesului? in prezent s-a amanat apelul pentru angajarea unui avocat dar victima doreste sa se reprezinte singura in instanta deoarece nu-si mai poate permite angajarea unui nou avocat.
In cazul în care evolutia leziunilor mentionate la prima expertiza apar date medicale noi, complicatii sau sechele, actele medico-legale se pot completa sau modifica.
ART. 420
Judecarea apelului
(1) Judecarea apelului se face cu citarea părţilor şi a persoanei vătămate.
(2) Judecarea apelului nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de deţinere.
(3) Participarea procurorului la judecarea apelului este obligatorie.
(4) Instanţa de apel procedează la ascultarea inculpatului, când aceasta este posibilă, potrivit regulilor de la judecata în fond. (5) Instanţa de apel poate readministra probele administrate la prima instanţă şi poate administra probe noi, în condiţiile art. 100.
(6) Când apelul este în stare de judecată, preşedintele completului dă cuvântul apelantului, apoi intimatului şi pe urmă procurorului. Dacă între apelurile declarate se află şi apelul procurorului, primul cuvânt îl are acesta.
(7) Procurorul şi părţile au dreptul la replică cu privire la chestiunile noi ivite cu ocazia dezbaterilor. Inculpatului i se acordă ultimul cuvânt.
(8) Instanţa verifică hotărârea atacată pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei, precum şi a oricăror probe administrate în faţa instanţei de apel.
(9) În vederea soluţionării apelului, instanţa, motivat, poate da o nouă apreciere probelor.
(10) Instanţa se pronunţă asupra tuturor motivelor de apel invocate.
(11) La judecarea apelului se aplică regulile de la judecata în fond, în măsura în care în prezentul titlu nu există dispoziţii contrare.
#M2
(12) Apelul împotriva încheierilor care, potrivit legii, pot fi atacate separat se judecă în camera de consiliu fără prezenţa părţilor, care pot depune concluzii scrise, cu excepţia cazurilor în care legea dispune altfel ori a celor în care instanţa apreciază că este necesară judecata în şedinţă publică.
#B
va multumesc pentru raspuns.
inteleg ca pot aduce noi dovezi ce au aparut dupa consumarea judecarii fondului( un nou certificat medico legal si scrisoarea medicala). dar actele ce nu au fost depuse la prima instanta dar puteau fi depuse( deci nu au aparut dupa consumarea perioadei procesului de fond) mai pot fi inregistrate acum in faza de proces la curtea de apel? adica toate acele chitante care nu au fost inregistrate dar se afla la victima, mai pot fi depuse in vederea recuperarii daunelor materiale si cand se face acest lucru?
despagubirile pentru daunele materiale au fost foarte mici in comparatie cu realitatea, dar in proces au fost inregistrate dor o parte din actele care dovedesc valoarea pagubei. ma intereseaza daca instanta accepta depunerea altor acte care sa ateste pierderea materiala suferita si care este calea pe care trebuie sa o urmez? avocatul avut nu a cerut cheltuieli de judecata, nu a inregistrat toate actele si nu mi-a cerut dovada cheltuielilor.
precizez ca dosarul se afla la curtea de apel si procesul a fost amanat pana la sfarsitul lunii martie.
actele justificative , trebuie trecute intr-un borderou si depuse impreuna cu o cerere pentru depunerea de inscrisuri probatorii la registratura inainte de inceperea procesului sau pot fi depuse la prima infatisare in fata instantei de judecata?