avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constituire parte civila - formalitati
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Constituire parte civila - formalitati

buna ziua.
ma aflu in faza de apel a unui proces penal in calitate de victima, am cerut amanare pentru angajarea unui avocat si ma intereseaza care este forma prin care pot prezenta instantei actele care dovedesc cheltuielile de judecata si chitantele produselor ce mi-au fost necesare in perioada ingrijirilor medicale?
1.trebuie sa depun si o "cerere de depunere inscrisuri probatorii la dosar" ?
2.un nou certidicat medical cu mai multe zile de ingrijire medicala se depune impreuna cu actele mai sus mentionate sau se face separat o cerere ?
3.trebuie sa depun si o cerere de incuviintare a probelor ?
4.cand trebuie sa depun actele, sub ce forma si in cate exemplare?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: luciantec , utilizator 20:41, 4 Martie 2014
Va puteti constitui parte civila, pentru recuperarea prejudiciului ce v-a fost cauzat, oricand, in etapa urmaririi penale, iar in fata instantei de judecata, pana la momentul inceperii cercetarii judecatoresti.


Dati o declaratie in acest sens, daca in plangerea penala depusa la poltie ati omis acest aspect.

Art. 20: Constituirea ca parte civila


(1)Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept .
(2)Constituirea ca parte civila se face in scris sau oral, cu indicarea naturii si a intinderii pretentiilor, a motivelor si a probelor pe care acestea se intemeiaza.

(3)In cazul in care constituirea ca parte civila se face oral, organele judiciare au obligatia de a consemna aceasta intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheiere .

(4)In cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiile prevazute la alin. (1) si (2), persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in cadrul procesului penal, putand introduce actiunea la instanta civila.
(5)Pana la terminarea cercetarii judecatoresti, partea civila poate:
a)indrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civila;
b)mari sau micsora intinderea pretentiilor;

c)solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despagubiri banesti, daca repararea in natura nu mai este posibila.


(6)In cazul in care un numar mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civila, acestea pot desemna o persoana care sa le reprezinte interesele in cadrul procesului penal. In cazul in care partile civile nu si-au desemnat un reprezentant, pentru buna desfasurare a procesului penal, desemnarea poate fi dispusa din oficiu de catre organul judiciar.


(7)Daca dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale conventionala unei alte persoane, aceasta nu poate exercita actiunea civila in cadrul procesului penal. Daca transmiterea acestui drept are loc dupa constituirea ca parte civila, actiunea civila se disjunge.
(8)Actiunea civila care are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si partii responsabile civilmente, exercitata la instanta penala sau la instanta civila, este scutita de taxa de timbru.
va multumesc mult pentru raspuns dar am cateva nelamuriri.
speta este urmatoarea: in urma unui accident rutier, eu am fost vatamat si am primit ingrijiri medicale 80-90 zile (trecute in certificatul medico-legal) iar logodnica mea a decedat. motocicleta pe care o conduceam era pe numele surorii mele dar cu o saptamana inainte de accident, facusem un contract de vanzare-cumparare intre mine si sora mea pentru acest bun. precizez ca aveam inclusiv procura pentru drept de folosinta, vanzare, etc pentru acest bun. intrucat de la data vanzarii pana la data accidentului nu se scursese decat 8 zile, nu am avut cand sa perfectez actele si motocicleta a ramas in acte tot pe numele surorii dar contractul de vanzare-cumparare este valabil 30 de zile. in faza de fond a procesului, am introdus ca dovada a detinerii motocicletei acest contract de vanzare-cumparare dar nu s-a luat in seama si nu am fost despagubit. acum procesul se afla in faza de apel (pe 24 martie 2014 este prima infatisare) si ma intereseaza daca mai pot face ceva pentru a recupera contravaloarea motocicletei. nu inteleg de ce nu mi-au luat in considerare acel act de vanzare-cumparare, actul fiind facut in conformitate cu legea. motocicleta se afla in continuare in posesia mea chiar daca au trecut 3 ani de la accident si este in stare de epava. in hotararea de la instanta de fond, au motivat ca, citez: " pentru ca prejudiciul astfel rezultat sa fie susceptibil de reparare, trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: sa fie cert si sa nu fi fost inca reparat"
sa inteleg ca trebuie sa fac o expertiza pentru motocicleta sau sa aduc la cunostinta atat instantei cat si firmei de asigurari ca motocicleta se afla in custodia mea?
in urma unor complicatii, la o luna dupa eliberarea primului certificat medico-legal, am facut inca o operatie si acum voi cere un nou certificat medico-legal cu marirea numarului de zile de ingrijiri medicale. in prezent am scrisoare medicala de la medicul ortoped care imi recomanda sa fac o noua( a treia) operatie pentru extragerea placii de ososinteza.
am inteles din art 20 cc ca pot aduce noi dovezi care sa indrepte erorile materiale si din art 100 cp ca pot aduce noi dovezi care sa-l incrimineze pe inculpat, dar cand si sub ce forma voi inmana aceste noi dovezi, instantei?
va multumesc mult pentru rabdare si ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire parte civilă cosmin801 cosmin801 Buna ziua,am fost victima unui accident rutier prisus din vina altui sofer ,cum trebuie sa formulez aceasta cerere ?multumeac frumoa (vezi toată discuția)
Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)
Citatie ca persoana vatamata 1georgegeorgegeorge 1georgegeorgegeorge Buna ziua, copilul meu in varsta de 21 de ani a fost injunghiat si este chemat in instanta in calitate de persoana vatamata, dosarul avand ca obiect : ... (vezi toată discuția)