Va puteti constitui parte civila, pentru recuperarea prejudiciului ce v-a fost cauzat, oricand, in etapa urmaririi penale, iar in fata instantei de judecata, pana la momentul inceperii cercetarii judecatoresti.
Dati o declaratie in acest sens, daca in plangerea penala depusa la poltie ati omis acest aspect.
Art. 20: Constituirea ca parte civila
(1)Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept .
(2)Constituirea ca parte civila se face in scris sau oral, cu indicarea naturii si a intinderii pretentiilor, a motivelor si a probelor pe care acestea se intemeiaza.
(3)In cazul in care constituirea ca parte civila se face oral, organele judiciare au obligatia de a consemna aceasta intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheiere .
(4)In cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiile prevazute la alin. (1) si (2), persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in cadrul procesului penal, putand introduce actiunea la instanta civila.
(5)Pana la terminarea cercetarii judecatoresti, partea civila poate:
a)indrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civila;
b)mari sau micsora intinderea pretentiilor;
c)solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despagubiri banesti, daca repararea in natura nu mai este posibila.
(6)In cazul in care un numar mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civila, acestea pot desemna o persoana care sa le reprezinte interesele in cadrul procesului penal. In cazul in care partile civile nu si-au desemnat un reprezentant, pentru buna desfasurare a procesului penal, desemnarea poate fi dispusa din oficiu de catre organul judiciar.
(7)Daca dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale conventionala unei alte persoane, aceasta nu poate exercita actiunea civila in cadrul procesului penal. Daca transmiterea acestui drept are loc dupa constituirea ca parte civila, actiunea civila se disjunge.
(8)Actiunea civila care are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si partii responsabile civilmente, exercitata la instanta penala sau la instanta civila, este scutita de taxa de timbru.
va multumesc mult pentru raspuns dar am cateva nelamuriri.
speta este urmatoarea: in urma unui accident rutier, eu am fost vatamat si am primit ingrijiri medicale 80-90 zile (trecute in certificatul medico-legal) iar logodnica mea a decedat. motocicleta pe care o conduceam era pe numele surorii mele dar cu o saptamana inainte de accident, facusem un contract de vanzare-cumparare intre mine si sora mea pentru acest bun. precizez ca aveam inclusiv procura pentru drept de folosinta, vanzare, etc pentru acest bun. intrucat de la data vanzarii pana la data accidentului nu se scursese decat 8 zile, nu am avut cand sa perfectez actele si motocicleta a ramas in acte tot pe numele surorii dar contractul de vanzare-cumparare este valabil 30 de zile. in faza de fond a procesului, am introdus ca dovada a detinerii motocicletei acest contract de vanzare-cumparare dar nu s-a luat in seama si nu am fost despagubit. acum procesul se afla in faza de apel (pe 24 martie 2014 este prima infatisare) si ma intereseaza daca mai pot face ceva pentru a recupera contravaloarea motocicletei. nu inteleg de ce nu mi-au luat in considerare acel act de vanzare-cumparare, actul fiind facut in conformitate cu legea. motocicleta se afla in continuare in posesia mea chiar daca au trecut 3 ani de la accident si este in stare de epava. in hotararea de la instanta de fond, au motivat ca, citez: " pentru ca prejudiciul astfel rezultat sa fie susceptibil de reparare, trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii: sa fie cert si sa nu fi fost inca reparat"
sa inteleg ca trebuie sa fac o expertiza pentru motocicleta sau sa aduc la cunostinta atat instantei cat si firmei de asigurari ca motocicleta se afla in custodia mea?
in urma unor complicatii, la o luna dupa eliberarea primului certificat medico-legal, am facut inca o operatie si acum voi cere un nou certificat medico-legal cu marirea numarului de zile de ingrijiri medicale. in prezent am scrisoare medicala de la medicul ortoped care imi recomanda sa fac o noua( a treia) operatie pentru extragerea placii de ososinteza.
am inteles din art 20 cc ca pot aduce noi dovezi care sa indrepte erorile materiale si din art 100 cp ca pot aduce noi dovezi care sa-l incrimineze pe inculpat, dar cand si sub ce forma voi inmana aceste noi dovezi, instantei?
va multumesc mult pentru rabdare si ajutor