Pentru primul termen de judecată, persoana vătămată se citează cu menţiunea că se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti. S-a constituit parte civila, in cursul urmaririi penale?
Neprezentarea persoanei vătămate citata, nu împiedică judecarea cauzei, totusi când instanţa consideră că este necesară prezenţa si de regula se doreste audierea, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.
Persoana vatamata se poate constitui parte civila, pentru recuperarea prejudiciului ce v-a fost cauzat, oricand, in etapa urmaririi penale, iar in fata instantei de judecata, pana la momentul inceperii cercetarii judecatoresti.
Art. 20: Constituirea ca parte civila
(1)Constituirea ca parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti. Organele judiciare au obligatia de a aduce la cunostinta persoanei vatamate acest drept .
(2)Constituirea ca parte civila se face in scris sau oral, cu indicarea naturii si a intinderii pretentiilor, a motivelor si a probelor pe care acestea se intemeiaza.
(3)In cazul in care constituirea ca parte civila se face oral, organele judiciare au obligatia de a consemna aceasta intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheiere .
(4)In cazul nerespectarii vreuneia dintre conditiile prevazute la alin. (1) si (2), persoana vatamata sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civila in cadrul procesului penal, putand introduce actiunea la instanta civila.
(5)Pana la terminarea cercetarii judecatoresti, partea civila poate:
a)indrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civila;
b)mari sau micsora intinderea pretentiilor;
c)solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despagubiri banesti, daca repararea in natura nu mai este posibila.
(6)In cazul in care un numar mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civila, acestea pot desemna o persoana care sa le reprezinte interesele in cadrul procesului penal. In cazul in care partile civile nu si-au desemnat un reprezentant, pentru buna desfasurare a procesului penal, desemnarea poate fi dispusa din oficiu de catre organul judiciar.
(7)Daca dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale conventionala unei alte persoane, aceasta nu poate exercita actiunea civila in cadrul procesului penal. Daca transmiterea acestui drept are loc dupa constituirea ca parte civila, actiunea civila se disjunge.
(8)Actiunea civila care are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si partii responsabile civilmente, exercitata la instanta penala sau la instanta civila, este scutita de taxa de timbru.
NU s-a constituit parte civila, de fapt nu a facut nici o actiune. In citatie se mentioneaza ca :
-partea citata are dreptul la un avocat
-asistenta juridica este asigurata atunci cand avocatul partii citate este prezent
-in cazurile prevazute de art 90 si 93 din L 135/2010 codul de procedura penala, apararea este obligatorie
-in vederea exercitarii dreptului la aparare, partea citata poate sa consulte dosarul din arhiva instantei
Este o citatie TIP ? se refera la inculpat? sau citatia se refera strict la cel care a primit-o?
Din raspunsul dumneavoastra, pentru care va multumesc, inteleg ca este indicat sa dea curs citatiei, si sa fie prezenta la proces, chiar daca nu este insotita de un avocat.
Ati inteles bine, de asemenea, ar trebui sa se constituie parte civila, solicitand daune materiale si morale de la inculpat.
Va multumesc mult Domnule avocat pentru raspunsul promt !!!