eu nu sunt de acord cu opinia dvs. din simplul motiv ca pot sa existe consilieri juridici care au o vechime in profesie de 5 ani, dar care, pur si simplu, fie nu au lucrat si doar si-au mentinut contractul de munca la intelegere cu o anumita societate sau institutie sau poate au facut doar munca de birou etc. cu alte cuvinte o vechime in munca inscrisa pe cartea de munca nu echivaleaza cu practica. tocmai de aceea trebuie verificate cunostintele, mai ales cu privire la proceduri, a acestor consilieri si este foarte bine scris articolul care spune ca acestia trebuie sa fi sustinut examenul de definitivat in profesia respectiva, tocmai pentru a preintampina situatiile in care dumnealor nu au profesat. ce ne facem cu penalul? ca e de notorietate ca munca unui consilier juridic se desfasoara mai ales pe domeniul civil si comercial. categoric nu are cunostinte de drept penal si procesual penal, probabil doar ce isi mai aminteste din facultate.
In opinia mea, problema este simplu de rezolvat in ce priveste practicarea avocaturii.
Toti cetatenii au garantat dreptul la munca? da si atunci cum este garantat dreptul la munca a unui proaspat licentiat in drept? Nu ar fi normal ca el sa fie liber si neconditionat acceptat in randul celor care practica aceata profesie liberala ? ca o prima garantare conform Constitutiei a dreptului la munca ? ma rog fie si limitat o perioada in a fi avocat pledant sa zicem unde trebuie o anumita experienta pentru buna desfasurare a procedurilor de catre instantele de judecata. Cum ii ajutam? nu trebuie sa le fie intinsa o mana de ajutor chiar de catre cei care in mod liberal practica avocatura. Mi se par normale examenele de ocupare a unor posturi de consilieri juridici, procurori sau judecatori dar nu si cele de acces in practicarea unei profewsii liberale . Cum e liberala daca dreptul de acces e ingradit cu tot felul de proceduri si examene. Ies din facultate dupa zeci de examene si dau in continuare examene. Cred ca sunt descurajati acesti tineri licentiati dar si ceilalti care ar vrea sa lucreze legal si sa practice aceasta profesie liberala.
Parerea mea este ca toti cei care vor, ar trebui acceptati in avocatura, pentru o perioada de asa zisa ucenicie, apoi evaluati si stimulati sa aiba acces gradual in practicarea profesiei fara a fi lasati sa pledeze in fata instantelor de judecata o perioada de timp care poate fi reglementata chiar prin statut. Nici nu cred ca in aceasta perioada de ucenicie sau mai bine zis de practica vor trebui sa fie platiti de cineva ci doar stimulati in executarea de activitati juridice simple pe care de multe ori avocatii pledanti nu mai au timp sa le faca. De ce sa ne fie frica de accesul liber? In 2-3 luni se triaza cei care vor sau nu. Bineinteles ca vor trebui stabilite anumite reguli in acest sens.
Asa cum am mai precizat anul trecut intr-un comentariu, cred ca acea Legea de unificare a unor profesii juridice rezolva problemele tuturor licentialilor in drept, dar a ramas pe tusa si nu s-a mai continuat pentru perfectare si promovare.
Cred ca treapta cea mai superioara de practicare a avocaturii este cea a de avocat pledant, pentru care trebuie sa fii intradevar bine pregatit si sa ai experienta. Celelalte trepte inferioare nu stiu acum cum ar trebui ierarhizate, poate e cineva interesat sa-mi vina in ajutor. Oricum trebuie eliminate divergentele si starile conflictuale existente intre juristi care nu ne fac decat mult rau noua tuturor cei care suntem licentiati si in drept. Respectele mele pentru toti juristii si sa auzim numai de bine
IGPOPA, aveti un punct de vedere...aberant. aceste examene nu aduc atingere prevederilor Constitutiei cu privire la dreptul la munca. ele sunt doar niste exemene care au ca scop verificarea cunostintelor. faptul ca nu oricine este lasat sa practice avocatura, nu inseamna ca i se ingradeste accesul la munca. inseamna doar ca se protejeaza omul ala simplu de pe strada, care vine si te angajeaza, sa-l reprezinti in instanta. iar el isi lasa in mainile tale patrimoniul sau viata, fara sa stie ce cunostinte de drept ai. si se trezeste omul ca i-ai pierdur averea sau ca intra la puscarie din cauza ca a fost reprezentat de un prost. tocmai de aceea mi se pare normal sa existe un for superior care sa verifice cunostintele celor care vor sa practice aceasta meserie. chiar si in conditiile acestor examene, mai scapa cate unii care au fost lasati sa copieze si vin si bat campii in sala de judecata. imaginati-va cum ar fi daca nu ar exista examenele deloc...
Inceput de drum.
AlecuM23
Buna seara! As dorii sa va adresez o intrebare in calitate de student al facultatii de Drept, anul II, care sunt sansele avand in vedere faptul ca nu am pe ... (vezi toată discuția)