avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana

Buna seara.Sant noua si nu prea stiu cum sa ma comport an acest forum.Dar uitandu-ma an colo si-n cuoace am vazut forumul asta si m-am anscris,cautand: Cum pot sa i-au cetatenia romaneasca pentru baiatul meu TURC.
Baiatul meu acum are 22 de ani ,dar sta an Turcia de cand s-a nascut,si e cetatean turc.
Daca ma poate ajuta cineva: Cum pot sa i-au si cetatenia romaneasca pentru el?
Va multumesc..............
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
mert94, utilizator
Cel mai recent răspuns: mert94 , utilizator 16:47, 3 Martie 2014
În conformitate cu prevederile art.5, alin.2, pct.b a Legii cetăţeniei române nr.21/1991 cu modificările şi completările ulterioare, republicată, copiii care s-au născut în strănătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română, sunt cetăţeni români.

Dovada cetăţeniei copilului minor se face cu certificatul de naştere românesc însoţit de documentul de identiate românesc al unuia dintre părinţi. Astfel, pentru obţinerea certificatului de naştere este necesar ca părintele, cetăţean român, să solicite înscrierea/transcrierea certificatului de naştere american în registrele de stare civilă române.
Asa cum vi s-a spus mai sus, copilul are cetatenia romana prin nastere. Pentru ca este major el trebuie sa solicite inscrierea certificatului de nastere turc in registrele romanesti. Poate face acest lucru la unul din consulatele Romaniei din Turcia, aveti detalii aici:
[ link extern ]

Atentie insa, daca sunteti casatorita in Turcia cu tatal copilului si nu ati inscris certificatul de casatorie la consulat (sau nu l-ati transcris in tara) este nevoie ca mai intai sa faceti dvs. inscrierea casatoriei. Detalii aici:
[ link extern ]

Certificatul de nastere american?
Vroiam ceva mai explicit.
Eu nu mai traiesc an Romania de 20 de ani(dar pot veni),traiesc an Italia si baiatul meu traieste an Turcia.Ce pot sa fac? Trebue sa-i cer tatalui copilului certificatul de nastere turc ca sa-l aregistrez an romania?Baiatul nu este minor............El trebue sa traiasca an Romania un timp ca sa poata sa i-a cetatenia? Sau ajunge ca eu ,cu certificatul de nastere al baiatului al aregistrez a starea civila an Romania. Puteti,va rog sa-mi dati mai multe explicatii,cum trebue sa ma comport........
Va multumesc mult daca ma puteti ajuta,am nevoie ca baiatul meu sa poata sa vina sa ma vada cand vrea si cand poate,fara sa-l chiem eu cu invitatie.
NU,eu nu mai sant casatorita cu turcul,m-am despartit.Acum sant casatorita cu italian si traiesc an italia.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Ares-3 a scris:

Asa cum vi s-a spus mai sus, copilul are cetatenia romana prin nastere. Pentru ca este major el trebuie sa solicite inscrierea certificatului de nastere turc in registrele romanesti. Poate face acest lucru la unul din consulatele Romaniei din Turcia, aveti detalii aici:
[ link extern ]

Atentie insa, daca sunteti casatorita in Turcia cu tatal copilului si nu ati inscris certificatul de casatorie la consulat (sau nu l-ati transcris in tara) este nevoie ca mai intai sa faceti dvs. inscrierea casatoriei. Detalii aici:
[ link extern ]

Bun,dar el poate face toate astea singur,fara ca sant eu langa el?
Spuneti-i baiatului sa mearga la unul din consulatele Romaniei din Turcia (la Ankara sau la Istanbul) si sa intrebe ce acte are nevoie pentru inscrierea in registrele romanesti a certificatului de nastere turcesc, tinand cont ca dvs. sunteti romanca.
Daca ati fi avut inscrisa casatoria cu cetateanul turc era simplu, asa aveti nevoie de lamuriri oficiale pentru ca situatia nu este una obisnuita.
In tara nu poate face transcrierea decat in Bucuresti, la Starea Civila a sect. 1.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati...........cetatenie mert94 mert94 BUNA SEARA ....... AM FOST CASATORITA AN TURCIA (1993-2004),DAR NU SI AN ROMANIA, DIN ACEASTA CASATORIE AM UN COPIL NASCUT ACOLO PE DATA DE ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in sua implinit 14, acte necesare pt inscriere certificat nastere in ro michelle66 michelle66 Buna Ziua, Copilul meu este nascut in SUA, a implinit deja 14 ani, eu am dubla cetatenie. Vreau sa inregistrez certificatul de nastere in Romania pentru ca ... (vezi toată discuția)