prin casatorie am luat si numele sotuluisi am pastrat si numele de fata,in anul 2006 am divortat si fostul sot a cerut sa revenim la numele anteriare,eu nu am schimbat buletinul ,in 2012 am candidat consilier, si anul acesta a trbebuit sa-mi schimb buletinul,motiv pentru care am fost exclusa din consiliu,desi am instiintat secretara primariei si cosiliul de acest lucru............................a fost corect?,eu consider ca a fost abuz..........,multumesc
Neschimbarea c.i. nu poate constitui un motiv de excludere.
Legea nr. 393 2004 , privind statutul aleşilor locali , are ca obiect stabilirea condiţiilor de exercitare a mandatului de către aleşii locali , în art. 9 alin. 2 fiind stabilite expres situaţiile în care au loc încetarea de drept a mandatului de ales local înainte de expirarea duratei normale de exercitare . Astfel :
Art. 9. - (1) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza la data declararii ca legal constituit a noului consiliu ales.
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala, inclusiv ca urmare a reorganizarii acesteia;
d) lipsa nemotivata de la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege;
f) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;
g) punerea sub interdictie judecatoreasca;
h) pierderea drepturilor electorale;
h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;
i) deces.
Printre aceste situaţii nu se regăseşte şi situatia mentionata de dvs.