Sunt angajat pe perioada nederminata,vechime la actualul loc de munca 6 ani
sotia nu are venit ,va veni pe lume un bebe,cum e bine sa procedez,sa merg la serviciu in continuare sau sa beneficiez de ajutorul de cresrerea copilului? asat zic deoarce am poprire pe salariu,si stiu ca ajutoarele sociale in care este inclusa si cauza respectiva nu se popreste,suventia de crestere a copilului o pot lua si daca merg la serviciu,respectiv alocatia de stat?
1. - Puteti sa beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) care va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Pentrui a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie sa suspendati contractul individual de munca (CIM).
2. - Sau puteti sa beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca prestata iar statul va mai da 500 lei lunar.
3. Alocatia de stat pentru copii o primiti indiferent ca optati pentru CCC sau pentru stimulentul de insertie.
Revin cu inca o intrebare
Ma influenteaza in vreun fel faptul ca nu platesc impozit? am handicap gradul 2 accentuat nevazator,iar din luna martie mi s-a pus poprire pe salariunei banci.
Va multumesc frumos
1. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca venitul dvs. nu este impozitat, conform legii.
2. Important este ca aveti un venit profesional (salariul) impozabil (chiar daca nu este impozitat).
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu .
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza impozit si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
1. Pentru a intra in CCC si a primi indemnizatia trebuie sa suspendati contractul individual de munca pe perioada de CCC.
2. - Stimulentul de insertie se plateste numai daca aveti venituri din salarii adica salariul se cumuleaza cu stimulentul de insertie.
- Nu se poate beneficia in acelasi timp, si de indemnizatie pentru CCC si de stimulentul de insertie.
3. Daca sotia este casnica si poate sta cu copilul atunci cel mai convenabil ar fi sa optati pentru stimulentul de insertie.