Buna ziua.Sun nou pe acest forum si doresc sa ma sfatuiti in o problema.Am patit un necaz pe data 14/02/2014(mi s-a amputat un deget de la mana dreapta),mi s-a eliberat concediul medical pana la sfarsitul luni februarie si pe data de 28/02/2014 mi s-a prelungit C.M pina pe data de 07/03/2014.Astazi am fost sunat de la firma angajatoare si mi s-a spus ca pe data de 05/03/2014 sa ma prezint la munca schimbul II.Le-am spus ca nu pot venii ptr ca inca mai sunt in C.M.Intrebarea mea este daca nu ma duc ce se poate intimpla?Mi se poate desface Contracul?Daca se va intimpla asta,exista vreo cale de atac?Se poate sa ma dea firma respectiva in somaj,chiar daca ei spun ca nu dau in somaj?(sa faca o exceptie ptr mine spunind ca nu mai corespund postului pe care am fost angajat).Va multumesc anticipat!
1. Concedierea nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
Art. 60C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
In speta, numai pentru pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii, puteti fi concediat in timpul concediului medical.
2. La revenirea din concediu medical exista posibilitatea concedierii dvs.
Multumesc mult.Am intrebat si pe altcineva in legatura cu acest lucru(o cunostinta de la somaj)si mi-a spus ca a intilnit cazuri in care au concediat angajati chiar daca erau in C.M.Dupa terminarea C.M cum ma pot concedia fara motiv?Sau care ar fi modivul pe care l-ar putea invoca?
Legea este clara in ceea ce priveste interdictia de a se concedia pe durata concediului medical , exceptie facand situatiile mentionate la art.60 alin.2 C.mun.
Cel mai uzitat motlv de concediere este desfiintarea postului , insa pot exista si alte motive de concediere.
Nu va poate concedia fara motiv. Atentie insa la abaterile disciplinare. Dupa parerea mea un angajator care vrea sa scape de un angajat si vrea sa fie acoperit va incerca sa fabrice acesutia diverse referate disciplinare (la trei referate poate concedia persoana, si daca procedura a fost respectata este acoperit :D). Sunt angajatori care nu se obosesc nici macar sa mimeze ca respecta legea - de aici cazurile de concediere in CM si multe altele. Insa daca se intampla asa ceva dumneavoastra aveti de castigat. Il dati in judecata si incasati niste banuti la sigur.