avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Taxa UCMR - ADA pentru TV in magazin
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Taxa UCMR - ADA pentru TV in magazin

Lucrez la o societate ce comercializeaza bauturi alcoolice, tigari si ceva snaks-uri. Societatea detine un televizor pe cablu ce e pornit in permanenta pe diferite posturi, dar nu la volum maxim sau cu scopul de a face petreceri. Cei de la ucmr solicita o taxa pentru drept de autor, motivand atragerea clientilor cu ajutorul televizorului. Tin sa mentionez ca acum vreo 10 ani localul era discoteca, dar acum nu mai este. Credeti ca este legala aceasta taxa?
Cel mai recent răspuns: Horatiu Coldea , Consultant de business 18:52, 10 Octombrie 2019
UCMR-ADA este singurul organism de gestiune colectiva din Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical.

Utilizatorii operelor muzicale, au obligatia de a obtine de la UCMR-ADA potrivit legislatiei in vigoare, autorizatii-licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicale.

mai pe scurt . MTV, UTV , ETNO TV...etc , difuzeaza muzica/programe de divertisment sub drepturi de autor , muzica , pe care dumneavoastra o redifuzati fara licenta audio-vizual, in spatiul public .

societatea acutuala , daca nu are in domeniu de activitate cod-ul specific in actul constitutiv (disco bar COR 141119) plus licenta , incalca legea audio-viziala .

mai jos detalii :

[ link extern ]
din cazul concret prezentat de dvs, mi se pare ca nu este cazul ca dvs sa fiti obligat la plata remuneratiilor ce fac obiectul gestiunii colective obligatorii colectate de UCMR ADA.

concret, utilizarea televizorului in incinta magazinului ar putea fi interpretata ca servind unui cadru privat (vizualizarea emisiunilor de catre personalul barului) iar aceasta utilizare nu este de natura sa aduca clientela magazinului. Mai concret, o astfel de utilizare nu ar putea face obiectul vreunei comunicari publice in sensul art 8 alin 2 din directiva 92/100 privind dreptul de închiriere si de împrumut și anumite drepturi conexe dreptului de autor în domeniul proprietății intelectuale. In acest sens, Curtea de Justitie a Uniunii Europene, s-a pronuntat recent cu privire la un recurs in interpretarea art 8 alin 2 din Directiva 92/100 (a se vedea cazul C‑135/10 Società Consortile Fonografici (SCF) vs. Marco Del Corso) concluzionand ca:"Noțiunea „comunicare publică” prevăzută la articolul 8 alineatul (2) din Directiva 92/100 trebuie interpretată în sensul că nu acoperă situația difuzării gratuite de fonograme într‑un cabinet stomatologic, precum cel din acțiunea principală, în cadrul exercitării unei profesii liberale, în avantajul clientelei, care beneficiază de aceasta independent de voința sa. Prin urmare, o astfel de difuzare nu conferă producătorilor de fonograme dreptul de a percepe o remunerație"

Extrapoland la drepturile artistilor interpreti reprezentati de UCMR ADA, notiunea de comunicare publica fata de modul de utilizare a respectivului televizor, ar trebui interpretatata in acelasi fel si anume ca nu reprezinta o comunicare publica susceptibila de gestiune colectiva obligatorie.

In consecinta, sunt de parere ca, din punct de vedere teoretic, tinand cont de situatia de fapt sumara expusa de dvs, ati pute cotracara aceasta pretentie a celor de la ucmr ada. Totusi, va sfatuiesc sa apelati la sfatul unui avocat specializat in drepturi de autor.


catre @utilizator DanMC- situatia prezentata de dvs are cu totul o alta conotatie juridica. magazinul respectiv nu redifuzeaza programele respective (MTV, etc). redifuzarea si aspectele CNA din link prezentate de dvs. privesc exclusiv societatile de cablu si radio-televiziune, si nu utilizatorii din barururi, restaurante, magazine, malluri, etc. Licentele CNA se acorda societatilor de radio TV si cablistilor.
nu va contrazic , dar eu am vazut bar inchis tocmai din cauza televizorului pus pe MTV.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
catre @utilizator DanMC -din situatia de fapt expusa, reiese ca este vorba de un magazin care comercializeaza respectivele produse, si nu de un restaurant/bar care ofera servicii de restaurant.

In cazul barurilor/restaurantelor folosirea unui astfel de televizor este susceptibila de plata remuneratiilor pentru comunicarea publica, obiect al gestiunii colective obligatorii, dar din situatia de fapt expusa nu rezulta ca este vorba de un bar.

pe de alta parte temeiul expus de dumneavoastra privind licenta de audiovizual pe care o acorda CNA, nu este aplicabil spetei de fata. In cazul in care este vorba de o comunicare publica ce implica drepturile conexe drepturilor de autor (transmitere de muzica, folosirea TV in baruri /restaurante, etc) la nivelul unui utilizator de natura unui bar/discoteca/restaurant, pentru fiecare categorie de drepturi, utilizatorii obtin licente, nu de la CNA ci de la organismele de gestiune colectiva (UCMR ADA, CREDIDAM, UPFR) Licentele CNA privesc societatile de radio-tv, cablu si au ca izvor un alt temei juridic in speta Legea Audiovizualului 534/2002 si nu dreptul de autor (Legea 8 /1996)
Buna ziua, acest subiect ma intereseaza si pe mine in legatura cu plata taxelor din baruri.
Situatia mea, am un bar cu specific sportiv in care am un televizor care toata ziua merge pe programe de sport si un laptop de pe care se asculta radio online in bar printr un sistem de boxe. Vreau sa stiu in acest caz care din cele 3 taxe :
1. taxa catre UCMR-ADA
2. taxa catre CREDIDAM
3. taxa radio .
Mentionez ca radioul nu are ca scop atragerea clientilor.
Cu respect.

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)
Autorizatie neexclusiva de la upfr veronica ciucanu veronica ciucanu Am o cofetarie si se asculta muzica ambientala de pe stick inregistrat de noi .Am autorizatie de la UCMR-ADA.Cei de la UPFR zic ca imi trebuie si de la ei ... (vezi toată discuția)